Bylenschuur outdoor © Marc Peeters

Met de Bylenschuur krijgt Kerststal Gerheiden een zomereditie

Aan Gerheiden in Olen kan je tot eind september een Italiaans ijsje gaan lepelen of likken in de Bylenschuur, een initiatief van Loes Boeckx (28). “De vaste bezoekers van onze kerststal vroegen of me of ik ook tijdens de zomer niets kon doen om de mensen samen te brengen”, verklapt Loes. “Het is een crèmestal geworden. We hopen dat de mensen het leuk gaan vinden.”

In de kerstperiode kan je in Olen al 7 jaar deelnemen aan een kerststallentocht langs kerststalletjes opgebouwd en uitgebaat door clubs, verenigingen of enthousiaste families. Aan Gerheiden sprong de familie Boeckx destijds meteen mee op de kar. “Je zou kunnen zeggen dat het een beetje uit de hand is gelopen”, lacht Loes.

“Jaar na jaar hebben we gezorgd voor meer kerstdecoratie naast het stalletje en in onze tent. Steeds meer mensen kwamen langs en de stal werd een ontmoetingsplaats. Om het nog meer gezellig te maken hebben we eind vorig jaar ook kerstontbijten georganiseerd. Het was tijdens die ontbijten dat het idee werd geopperd om ook een zomerstal te organiseren.”

Een klassieke pop-up zomerbar zag Loes niet zitten omdat ze niet in het vaarwater van de cafés wil terechtkomen en het ook geen nachtgebraak mocht worden. “Maar wat is tijdens de zomer lekkerder dan roomijs? We hebben ons volledig gesmeten en op anderhalve maand tijd een deel van de voormalige schuur naast onze woning ingericht als verkooppunt van Italiaans roomijs. Op ons logo staat een gespoten ijsje maar we gaan wel degelijk schepijs aanbieden.”

In de toog is er plaats voor 12 verschillende smaken. “We gaan voor een tiental vaste smaken en twee die variëren om af en toe wat nieuws te brengen”, weet Loes. “Je kan verder ook kiezen voor een hoorntje met fruitsmaak of voor een achttal verrassende toppings. We hebben een terras waar men in alle rust kan genieten.”

Loes aan de ijstoog, keuze uit 12 smaken. — © Marc Peeters

Voor één bol betaal je 1,5 euro. Er zijn ook coupes verkrijgbaar.” De coupe Santa Summer en de Coupe Bylenschuur moeten twee blikvangers worden.

“Met de coupe Santa Summer roepen we de kerstsfeer op met onder meer aardbeienijs, verse aardbeien, witte chocolade en een speciaal kerstkoekje. De coupe Bylenschuur is de uitdaging op onze kaart. Zeven bollen naar keuze met saus. Daar moet je even voor gaan zitten. We hebben ook ijs voor ijs voor mensen die problemen hebben met suiker of met gluten of lactose intolerantie.”

De Bylenschuur denkt ook aan het milieu. “We hebben eetbare ijslepeltjes die voldoende lang stevig blijven om je ijsje op te eten en die je nadien gewoon kan opeten. Zo produceren we minder afval. “ De naam Bylen verwijst overigens naar de vroegere eigenaars van de schuur en niet naar de straat Beilen even verderop.

De Bylenschuur is alle dagen open van 14 uur tot 20 uur. Eind september stopt de ijsverkoop. “Dan kan ik me gaan concentreren op de kerstdagen. Ik plan in die periode ook nog iets nieuws maar wat ga ik nu nog niet verklappen”, besluit Loes. De Bylenschuur zit op Facebook.