Nieuws Kempen Miljoeneninvesteringen in waterstof op til

Miljoeneninvesteringen in waterstof op til

Miljoeneninvesteringen in waterstof op til

WaterstofNet uit Turnhout realiseert al 10 jaar waterstofprojecten

De relanceplannen van zowel de Vlaamse als de federale overheid krijgen alsmaar meer vorm. Waterstof krijgt in deze plannen een uitgesproken plek. Vlaanderen maakt 125 miljoen euro vrij voor de ‘waterstof IPCEI’ en de federale overheid mikt op een investering van 95 miljoen euro in een waterstofnetwerk.  Expertisecentrum WaterstofNet uit Turnhout werkt al 10 jaar aan projecten en samenwerkingen rond waterstof in binnen- en buitenland.

 

“Woorden worden daden,” stelt Adwin Martens, directeur van WaterstofNet, vast. “De grote aandacht voor waterstof in Europa wordt alsmaar concreter vertaald in projecten en budgetten. Al tien jaar lang realiseren wij als WaterstofNet waterstofprojecten in de Benelux. Samen met de 70 bedrijven in de Waterstof Industrie Cluster zullen we dat blijven doen, in nauwe samenspraak met onze overheden. Het is immers cruciaal dat projecten nu logisch op elkaar aansluiten voor een maximaal effect.”

Vlaamse Veerkracht

Het Vlaamse relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ mikt op een impulsinvestering van 4,3 miljard euro in de domeinen vergroening, digitalisering en mobiliteit. De Vlaamse regering heeft nu 19 projecten geselecteerd om aanspraak te maken op de Europese gelden. Eén daarvan is steun voor het ‘Important Project of Common European Interest’ (IPCEI) waterstof. De waterstof-IPCEI ‘Green Octopus’ wil de lidstaten België, Nederland en Duitsland over de grenzen heen laten samenwerken.

“Projecten binnen de volledige waterstofwaardeketen kunnen ondersteuning krijgen. En drie soorten in het bijzonder: onderzoek & ontwikkeling, eerste uitrol of demonstratie, en infrastructuur. De specifieke vorm van ondersteuning zou eind dit jaar bekend moeten zijn.”

‘Vlaamse Veerkracht’ is een onderdeel van het grote, Belgische relanceplan, dat eind april bij Europa moet zijn ingediend. In het federale plan is er sprake van een investering van 95 miljoen euro voor de realisatie van een Belgisch waterstofnet.

 

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Kempen

Energie+ groeit uit zijn dak

Energie+ uit Gierle kijkt ambitieus vooruit, en breidt zijn kantoren uit. Het bedrijf is gespecialiseerd in de plaatsing van sanitair,… Lees meer

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Kempen
Kempen

Wie koopt de Reflex of de Cobra?

Er komt een nieuwe en exclusieve Monopoly-uitgave: Monopoly Discotheken. Op het bord is er plaats voor 22 legendarische discotheken uit het… Lees meer

Geel, Lille
Geel

4 faillissementen in de Kempen

De Rechtbank van Koophandel in Turnhout heeft deze week 4 faillisementen uitgesproken. Schuldeisers kunnen binnen de termijn van 30 dagen… Lees meer