“Woorden worden daden,” stelt Adwin Martens, directeur van WaterstofNet, vast. “De grote aandacht voor waterstof in Europa wordt alsmaar concreter vertaald in projecten en budgetten. Al tien jaar lang realiseren wij als WaterstofNet waterstofprojecten in de Benelux. Samen met de 70 bedrijven in de Waterstof Industrie Cluster zullen we dat blijven doen, in nauwe samenspraak met onze overheden. Het is immers cruciaal dat projecten nu logisch op elkaar aansluiten voor een maximaal effect.”
Vlaamse Veerkracht
Het Vlaamse relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ mikt op een impulsinvestering van 4,3 miljard euro in de domeinen vergroening, digitalisering en mobiliteit. De Vlaamse regering heeft nu 19 projecten geselecteerd om aanspraak te maken op de Europese gelden. Eén daarvan is steun voor het ‘Important Project of Common European Interest’ (IPCEI) waterstof. De waterstof-IPCEI ‘Green Octopus’ wil de lidstaten België, Nederland en Duitsland over de grenzen heen laten samenwerken.
“Projecten binnen de volledige waterstofwaardeketen kunnen ondersteuning krijgen. En drie soorten in het bijzonder: onderzoek & ontwikkeling, eerste uitrol of demonstratie, en infrastructuur. De specifieke vorm van ondersteuning zou eind dit jaar bekend moeten zijn.”
‘Vlaamse Veerkracht’ is een onderdeel van het grote, Belgische relanceplan, dat eind april bij Europa moet zijn ingediend. In het federale plan is er sprake van een investering van 95 miljoen euro voor de realisatie van een Belgisch waterstofnet.