Opwekkers Wouter, Yves en Tom. Foto: Bolt

Minderhoutse coöperatieve deelt groene streekstroom met vijftien gezinnen

HOOGSTRATEN – De zonnepaneleninstallatie op het dak doet niet alleen de coöperatieve van Tom Mertens in Minderhout op groene stroom draaien. De overtollige groene energie is via Bolt volledig uitverkocht aan vijftien gezinnen in de buurt.

Samen met de andere inwoners van Hal wou oprichter Tom Mertens het gehucht van Minderhout zelfvoorzienend maken. Het idee van de energiegemeenschap startte bij Tom Mertens zelf. Hij teelt blauwe bessen en ook daarin zoekt hij naar de meest duurzame manier van ondernemen. Om Hal zelfvoorzienend te maken investeerde de coöperatieve van Tom, Yves en Wouter in zonnepaneleninstallaties, goed voor 900.000kWh groene energie per jaar. Het overschot aan energie delen ze via energieplatform Bolt en die groene streekstroom is nu volledig uitverkocht aan vijftien gezinnen.

“Belgen willen groene energie en wij maken dat mogelijk door een connectie tussen echte mensen te maken”, licht Pieterjan Verhaeghen, mede-oprichter van Bolt toe. “Via Bolt kan je op de kaart van België kijken wie streekstroom aanbiedt in jouw buurt. Hier in de buurt van Hoogstraten kom je bij Tom, Yves en Wouter terecht. We hopen dat zij andere ondernemers kunnen inspireren om mee hun schouders te zetten onder de vergroening van België. Het is onze ambitie om op termijn drie energie-opwekkers te hebben in elke gemeente. Zo kan iedereen gewoon om de hoek stroom kopen.”