Foto RR

Minister Verlinden bezoekt mondmaskerfabrikant Medimundi: “Beter gewapend voor toekomst”

TURNHOUT - De coronapandemie lijkt uit te doven en dus richt Medimundi, de enige Belgische producent van FFP2-mondmaskers, het oog op de toekomst. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kwam de nieuwe productielijn persoonlijk bekijken.

Het Turnhoutse Medimundi is een spin-off van Cartamundi, het grootste kaart- en bordspellenbedrijf ter wereld, en de Universiteit Antwerpen. In 2020 begonnen ze met de ontwikkeling, productie en verkoop van FFP2-maskers die beter beschermen dan de ondertussen bekende chirurgische mondmaskers. Het is nog steeds de enige Belgische producent van dergelijke maskers.

Begin dit jaar nam Medimundi een tweede productielijn in gebruik. “Deze investering is een noodzakelijke stap in onze verdere structurele uitbouw”, zegt CEO David Germis. “Onze jaarlijkse productiecapaciteit verdubbelt naar tien miljoen FFP2-maskers. Dat is nodig om uit te breiden, richting het buitenland en richting andere sectoren zoals de industrie. Bovendien zorgt de nieuwe lijn voor extra continuïteit in onze productie. We kunnen nu gemakkelijker ontwikkelingswerk en onderhoudswerkzaamheden inplannen.”

Productielijn van FFP2- en FFP3-maskers in het Turnhoutse bedrijf Medimundi. Foto Belga

Heft in handen

Federaal minister Verlinden ondersteunde het initiatief van eigen bodem met een bezoek aan de Turnhoutse vestiging van Medimundi. “De Covid19-crisis heeft ons geleerd dat we te afhankelijk waren van het buitenland voor de aanlevering van kritische beschermingsmaterialen zoals mondmaskers. Ik ben dan ook bijzonder blij dat Belgische ondernemers het heft in handen hebben genomen om lokaal de nodige productiecapaciteit uit te bouwen. Die zal ons beter wapenen tegen toekomstige crisissen.”

Nu onder meer de mondmaskerplicht versoepeld is, gaat Medimundi op zoek naar nieuwe uitdagingen. “In België hebben we onze plek veroverd als betrouwbare partner voor de zorg, ook na Covid-19”, vertelt David Germis. “Bovendien weten ook heel wat hoogrisicopatiënten onze Belgische kwaliteit te waarderen. Het is nu zaak om onze activiteiten structureel uit te bouwen, ook internationaal. Bovendien breiden we ons aanbod uit met nieuwe ontwikkelingen, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.”