H.Hartziekenhuis Mol Foto: AF

Mols ziekenhuis haalt subsidie van 40 miljoen euro binnen

Het ziekenhuis van Mol heeft van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits de goedkeuring van hun investeringsdossier gekregen om een aantal oude gebouwen op de huidige campus snel te vervangen. Het steunbedrag heeft een waarde van 40 miljoen euro.

Vooral het ‘wisselpaviljoen’, een tijdelijke constructie uit 1997 gelegen aan de Heldenstraat, is dringend aan vervanging toe. In dat gebouw zijn naast het (internistisch en geriatrisch) dagziekenhuis ook de dienst psychologie, de obesitaskliniek en de raadpleging pediatrie voorzien, samen met de HR-afdeling. Deze afdelingen zullen worden ondergebracht in een volledig nieuw gebouw, deels langs en achter het nieuwe consultatiegebouw van 2017.

“Onze directie heeft de voorbije jaren hard gewerkt om een totaalconcept uit te werken dat niet alleen een directe oplossing voor de huidige noden zou bieden, maar dat vooral ook een bestemming zou kunnen krijgen als er een nieuwe eenheidscampus voor het ziekenhuis Mol-Geel zou komen”, zegt Ivo Jacobs, CEO van het ziekenhuis. “Een voortdurend overleg met de Vlaamse overheid en goede ondersteuning van deskundige architecten, hebben dan ook tot een vernieuwend gebouw geleid. Hier bovenop heeft de goede verstandhouding en samenwerking met het artsenkorps een enorme interne synergie gecreëerd. Het is fijn dat de Vlaamse overheid ons nu beloont voor dat harde werk.”

Impressie van de toekomstige nieuwe vleugel. Foto: H.Hartziekenhuis Mol

In de nieuwbouw, waarin een nieuwe keuken, internistisch, oncologisch en geriatrisch dagziekenhuis, een pijnkliniek en ook een stuk administratie voorzien zijn, is er dankzij die samenwerking ook plaats gemaakt voor een groot aantal raadplegingen, die eveneens mee kunnen verhuizen. De ruimte die zo vrij komt in de rest van het ziekenhuis laat dan weer toe om nieuwe kleedkamers voor de medewerkers, een uitbreiding van het operatiekwartier, de dienst radiologie, de spoedgevallendienst en ook een nieuwe dienst nucleaire geneeskunde te voorzien. Op die manier worden heel wat ‘precaire’ situaties in de huidige (verouderde) infrastructuur opgelost en is de bestaande campus ‘future proof’.

Nu de subsidietoekenning een feit is, breekt er een drukke tijd aan van overleg met de buren en overheden, bouwvergunningen, lastenboeken opstellen, plannen uitwerken en offertes bekijken. De directie en het bestuur willen de rest van 2024 gebruiken om hier snel werk van te maken. Op die manier zullen de eerste bouwkranen in 2025 rond het ziekenhuis verschijnen en de gebouwen, hopelijk, in de loop van 2027 klaar zijn voor gebruik.