Mondelez

Mondelez haalt productie paaseitjes weg uit Herentals: “Er vallen geen naakte ontslagen”

De directie van koekjes- en chocoladeproducent Mondelez in Herentals kondigde vrijdag een voorstel van investering aan van 40 miljoen euro in nieuwe technologie en apparatuur voor chocoladeproductie. De productie van de chocoladen paaseitjes verhuist naar elders. De bonden reageren afwachtend.

De investering zou Mondelez, het vroegere Lu, in staat stellen de capaciteit voor chocoladerepen en krokante chocoladewafels in de productiesite in Herentals te verhogen en het concurrentievermogen van de vestiging te verstevigen in het Europese Mondelez-netwerk.

De chocoladen paaseitjes die momenteel in Herentals worden geproduceerd zouden verhuizen naar elders. De afdeling is volgens het bedrijf te kleinschalig en heeft te hoge conversiekosten. De nieuwe installaties die in Herentals gebouwd worden, zullen de productie van chocoladerepen van andere fabrieken overnemen, alsook de toekomstige groei van merken zoals Côte d’Or en Milka Leo ondersteunen.

Voor bepaalde andere producten die gekenmerkt worden door kleinschalige en arbeidsintensieve processen, wordt momenteel gezocht naar mogelijke toekomstige opties binnen en buiten het Mondelēz productienetwerk.

“We zijn ervan overtuigd dat we deze voorstellen kunnen implementeren, met een passende oplossing voor alle betrokken werknemers. Er vallen geen naakte ontslagen”, zegt woordvoerster Annick Verdegem van Mondelez.

Maximaal jobbehoud

Het bedrijf heeft de voorbije periode een strategische analyse uitgevoerd waarin de groeiambities op langere termijn zijn vastgelegd. De bonden werden in de loop van de dag op de hoogte gebracht. “We voeren nu overleg met de werknemersvertegenwoordigers over de voorstellen. Onze prioriteit is het ondersteunen van de werknemers en op een verantwoordelijke en transparante manier de volgende stappen en de toekomstige opties doorspreken die voor hen open liggen”, klinkt het.

Jeffrey Goossens, vakbondssecetaris voor het ACV reageert ontstemd. “Dat ze herstructureringplannen lanceren op de vooravond van de feestdagen, zal heel wat medewerkers ongetwijfeld met een slecht gevoel en heel wat vragen opzadelen. Noem het gerust een koude douche. Er zal sowieso heel wat veranderen. We gaan zo snel mogelijk met de werkgever rond de tafel zitten om ervoor te zorgen dat het beloofde maximale jobbehoud ook wordt gerealiseerd en dat er goede afspraken zijn voor zij die eventueel toch naar de uitgang worden geleid.”

Aan de poort wordt afwachtend gereageerd. “Zal ik hier straks een heel andere job moeten gaan doen?”, zegt één van de medewerkers. “Hoe moet dat dan? Gaat er wat wijzigen aan het arbeidsstelsel en de verloning?. We hopen snel meer duidelijkheid te krijgen.”