Rony Duts en zijn vriendin Sofie Hoorens van Ron De Fritbaron. Foto Kristof Van Rompaey Rony Duts en zijn vriendin Sofie Hoorens van Ron De Fritbaron. Foto Kristof Van Rompaey

Na twee jaar leegstand opent Rony nieuwe frituur in Heist-op-den-Berg: “Als Kempenaar voelt het hier als thuiskomen”

Nadat het bekende frituurpand aan de parking in de Leopoldlei in Heist-op-den-Berg twee jaar leegstond, opent er in maart een nieuwe zaak: Ron De Fritbaron. Achter de ketels staat Rony Duts (57), een geboren Kempenaar met vijftien jaar ervaring in de branche en grote ambities. “Ik zeg niet dat ik het haal, maar ik wil de beste frituur van België worden”, zegt hij.

Kempenaar Rony Duts had de afgelopen vijftien jaar twee frituren en drie foodtrucks in Kapellen. Hij ruilt die gemeente nu in voor Heist-op-den-Berg. Zijn roots liggen in Mol. “Vorig jaar kreeg ik af te rekenen met een zware burn-out”, vertelt Rony. “Met Ron De Fritbaron wil ik een nieuwe start maken. Ik zie het volledig zitten en voel me nu al enorm welkom in Heist. In een maand tijd ben ik verliefd geworden op de gemeente, waar ik vroeger wel eens kwam voor de rommelmarkt. Als Kempenaar voelt het hier als thuiskomen.”

Een frituur uitbaten is een passie voor Rony. “Ik vind het een fascinerende branche met veel toekomst”, zegt hij. “Hoewel sommigen anders beweren, is horeca volgens mij helemaal niet dood, maar enkel mensen met een passie blijven over. Ik ben een ondernemer in hart en nieren en een streber. Ik ben enorm trots op het Belgische erfgoed waarmee ik aan de slag mag, maar ik ga ook graag een stapje verder. Ik ga me daarom specialiseren in streetfood. Stelselmatig ga ik iets extra toevoegen aan het menu, zoals nieuwe toppings of verse hamburgers.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Rony en zijn vriendin Sofie van Ron De Fritbaron. Foto Kristof Van Rompaey
Foto: Kristof Van Rompaey

Digitale tijdperk

In het pand wordt nog volop gewerkt. “Het interieur wordt Amerikaans getint”, zegt Rony. “Er staat een moto binnen. Die wordt aangekleed met een tafel. Een oude piano bouwen we om tot whiskeybar. Het geheel wordt een soort van industriële barn- en garagestijl. Ik pak de inrichting aan met een goede vriend. In het verleden bouwden we ook al drie foodtrucks.”

Uitstraling, snelheid, kwaliteit en vriendelijkheid zijn sleutelwoorden die Rony hoog in het vaandel draagt. “Alles moet kloppen”, zegt hij. “Als het meezit, openen we op 1 maart. Als het wat tegenzit, zal dat eerder half maart worden. Maar de werkzaamheden vorderen goed. Ik moet vooral nog enkele zaken bespreken met leveranciers. Als je weet van aanpakken, bestaat mislukken volgens mij niet op deze toplocatie, op een boogscheut van het centrum.”

Rony gaat ook mee met het digitale tijdperk. “Een website is belangrijk”, vindt hij. “Het is de bedoeling dat klanten via die weg op voorhand kunnen bestellen, maar leveringen aan huis zie ik niet zitten. Daar zit te veel kwaliteitsverlies op en het is redelijk duur vanuit een ondernemersstandpunt. De beste frietjes eet je volgens mij trouwens ter plaatse.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Rony en Sofie van Ron De Fritbaron. Foto Kristof Van Rompaey
Foto: Kristof Van Rompaey

Bijleren en verbeteren

Ook met zijn openingsuren wil Rony een verschil maken. “Op vrijdag en zaterdag ga ik openen van 11.30 uur tot middernacht”, zegt hij. “Op zondag ga ik al om 10 uur openen, want de rommelmarkt ligt hier vlakbij. Op woensdag en donderdag kan je hier terecht van 11.30 tot 22 uur. Maandag en dinsdag zijn sluitingsdagen. Tijdens weekends krijg ik hulp van mijn vriendin. Tijdens weekdagen ga ik mensen moeten aannemen, want ik verwacht een vliegende start.”

In april gaat Rony een Green Egg barbecue verloten onder zijn klanten. “Ik doe geregeld iets terug als bedankje voor hun trouw”, zegt hij. “In Kapellen was ik ook bekend voor mijn versiering tijdens Halloween. Ik wil dus zeker geen doorsnee frituur runnen. Nog elke dag leer ik bij en als ik me kan verbeteren, dan doe ik dat met plezier. Het mooiste wat er is voor een friturist, is als je van je klanten een dikke duim krijgt. De rest komt dan wel vanzelf.”