Nieuws Kempen Stories Naasten van multimiljonair Yves Maes van ‘The Sky Is The Limit’ vertellen: “Geld interesseert hem niet”
Kempen

Naasten van multimiljonair Yves Maes van ‘The Sky Is The Limit’ vertellen: “Geld interesseert hem niet”

Yves Maes met vriendin Julie Hannes. Foto: Joren De Weerdt.

TESSENDERLO – In The Sky Is The Limit is Kempenaar Yves Maes (43) een vreemde eend in de bijt. De zaakvoerder van Containers Maes, een miljoenenbedrijf, uit Tessenderlo dineert niet met champagne op een exotisch strand of pronkt niet met een Rolex. Nee: deze workaholic start zijn werkdag al om 3u in de ochtend, waarna hij constant zijn omzetcijfers checkt. Hoewel hij beweert dat geld hem niet interesseert. Wat drijft hem dan wel? We vroegen het aan zijn moeder Mien, zijn partner Julie, zijn dochter Mette-Marie en zijn ex-werknemer Werner.

Mien Van Roy, moeder van Yves

Mien Van Roy (65), de moeder van Yves, werkte als regentes in een school in Aarschot, maar deed een carrièreswitch van formaat door samen met haar oudste dochter een hotel uit te baten in Tessenderlo. Ze kreeg ondertussen nog eens zes kinderen waarvan Yves de op een na oudste is.

“Yves is opgegroeid in Veerle, een dorp in de Kempen”, vertelt Mien Van Roy. “Hij was een heel verstandig kind en behaalde altijd goede punten zonder dat hij er veel moeite voor moest doen. Maar Yves was in een schoolse omgeving ongelukkig. Hij werkte liever met zijn handen en was daar ook erg goed in. Na zijn humaniora is hij aan een aggregaat in de landbouw begonnen, maar dat liep mis op de theoretische vakken. Stages op boerderijen deed hij erg graag, maar een stageverslag maken veel minder. Het is een heel clevere kerel. Ik zeg altijd: een wandelende rekenmachine. Maar achter een bureau zitten, is een noodzakelijk kwaad voor hem.”

“Yves stond in ons grote gezin zeker zijn mannetje. Hij was een haantje-de-voorste die door zijn hevigheid altijd van alles voorhad. Hij kon ook nooit tegen zijn verlies bij spelletjes. Toch was hij een makkelijk kind met het hart op de juiste plaats. Dat is niet altijd een zegen. Hij is al vaak teleurgesteld geweest in mensen waarvoor hij zaken regelde, maar die hem achteraf een dolk in de rug staken. “

“Al mijn kinderen zijn heel gedreven mensen. In alle bescheidenheid denk ik dat ze dat van mij hebben. Ik ben ook iemand die niet kan stilzitten en erg graag met mijn handen werkt. Ik heb destijds mijn job als regentes laten staan om met mijn oudste dochter een hotel uit te baten. Ik heb een jaar lang de verbouwing opgevolgd en stond met mijn rubberen laarzen in de cement.”

“Ik vertrouw helemaal op zijn knowhow. Yves heeft in het verleden al bewezen dat hij weet waarmee hij bezig is. Toch heb ik soms diep in mijn hart wel getwijfeld, maar dat nooit laten blijken aan hem. Als ouder moet je langs de zijkant toekijken en pas ingrijpen als er daadwerkelijk iets gebeurt. Als je wakker ligt van alle plannen die ze maken, heb je zelf geen leven meer.”

Moeder Mien Van Roy.

Sport en op eten letten

“Er zijn periodes geweest dat ik me meer zorgen maakte, vooral over zijn gezondheid. Ik dacht: op deze manier blijft het niet goed gaan. Maar sinds dit jaar heeft hij het over een totaal andere boeg gegooid. Hij sport veel en let op zijn eten. Ook neemt hij regelmatig zijn ontspanning met paardrijden. Nu heb ik weer het volste vertrouwen in hem.”

“We waren erg verbaasd dat hij meedeed aan The Sky Is The Limit. Heel de familie heeft hem dat ten stelligste afgeraden. Yves heeft het hart op de tong. Ik waarschuw hem vaak: ‘Draai je tong drie keer rond voor je iets zegt.’ De buitenwereld heeft er geen zaken mee. Hij is erin getuind en we moeten nu maar het beste hopen. Tot nu toe zijn de reacties positief. Yves is Yves. Hij doet zich niet anders voor dan dat hij is. Hij zou ook niet anders kunnen.”

Partner Julie Hannes. Foto: Joren De Weerdt.

Julie Hannes, echtgenote van Yves

Vóór ze Yves Maes twee jaar geleden leerde kennen, baatte Julie Hannes (35) een kledingzaak voor dames uit in Leopoldsburg. Yves was voordien een half jaar getrouwd geweest en heeft uit dat huwelijk een dochter, Mette-Marie.

“We hebben samen geen kinderen en dat blijft voorlopig zo”, vertelt Julie openhartig. ”We hebben mekaar leren kennen in restaurant De Stork in Heusden-Zolder. We werkten alle twee hard en hadden geen tijd om te koken. Zo zijn we aan de praat geraakt. Ik ben gevallen voor zijn drijfveer. Hij is iemand zoals ik: een bezige bij die niet kan stilzitten en altijd vooruit denkt. We hebben beiden relaties gehad met partners die niet die drive hadden. De frustraties hopen zich dan op en zo lopen die relaties spaak. Als je alle twee zo gedreven bent, kan je mekaar steunen en iets bereiken.”

“Ik zie Yves niet zo vaak. De zaak komt op de eerste plaats. Zo heb ik hem altijd gekend.”

“Yves heeft altijd wat gelachen met mode. Als ik iets extravaganter aantrek, vindt hij dat vaak grappig. Ik denk niet dat ik hem zover krijg dat hij ooit een net pak gaat dragen. Hij zegt altijd dat ik zijn eerste vrouw ben ‘met poten aan haar lijf’. Dat klopt. Nog voor zijn vuil onderbroek de grond raakt, heb ik het al opgeraapt (lacht). Maar ik ben zijn slaaf niet. Het is het minste wat ik voor hem kan doen. Hij heeft zoveel werk en moet als hij thuiskomt niet de was en de plas doen en koken.”

Geen romanticus

“Yves is geen romanticus. Als ik verjaar, zal hij wel zorgen dat hij een cadeautje heeft. Maar het is geen ‘gezinsman’. Dat kan ook niet als je een dergelijk groot bedrijf moet leiden. Ik zie hem dan ook niet zo vaak. De zaak komt op de eerste plaats. Zo heb ik hem altijd gekend. Zijn dochter wil dat hij meer tijd met haar besteedt. Ik zeg haar: ‘Als papa niet zo hard werkt, had je die luxe allemaal niet gehad.’ Ik vind het net fijn dat hij zijn bezigheid heeft. Dat is beter dan steeds op mekaars lip te zitten.”

“Toch vind ik dat hij te hard werkt. Twintig jaar geleden was het nodig dat hij zich kapot werkte voor de zaak. Maar nu is het moment gekomen om wat tijd voor zichzelf te nemen en te profiteren van het leven. Maar je kan het leven van een workaholic niet totaal omgooien. Uiteindelijk doet hij toch zijn zin.”

“Yves was de enige die mee wilde doen aan The Sky Is The Limit. Ik wil niet opgevoerd worden als een vrouw die pronkt met de dure dingen die ze heeft gekocht. Ze zullen ons er ook niet op kunnen betrappen een ganse dag aan het zwembad te liggen luieren of te gaan rentenieren in het buitenland. Als hij stopt met werken, zal hij eerder op de manege gaan werken. Dat betekent voor hem rust.”

Dochter Mette-Marie.

Mette-Marie, dochter van Julie Hannes en Yves

Mette-Marie (17), de dochter van Yves, heeft al meer tv-ervaring dan haar vader. Zij deed in 2020 mee aan The Voice Kids en behaalde de finale. Mette-Marie zit in haar laatste jaar humaniora aan de Europese School in Mol en bereidt zich voor op studies geneeskunde.

“Zeker weten dat papa is zoals hij op tv overkomt”, zegt Mette-Marie stellig. “Eigenlijk is hij een boer die graag frieten met stoofvlees eet (lacht). Hij is puur zichzelf en zo is hij altijd geweest. We hebben een tijd een minder goede band gehad. Maar de voorbije twee jaar is die sterk verbeterd en daar ben ik erg blij om. Op zondagen ga ik weleens met hem mee op de tractor om ergens een veld te bewerken. We babbelen dan uren met elkaar over koetjes en kalfjes. Ik ben nu zelf bezig met het behalen van mijn rijbewijs om met de tractor te mogen rijden.”

“Ik zeg hem vaak dat ik graag nog meer vader-dochtertijd met hem wil doorbrengen. Hij is niet zoals andere papa’s. Zolang ik goede punten haal, mag ik doen wat ik wil. Hij is ook erg beschermend. Hij ziet er niet tegenop om me om 3u ‘s nachts op een fuif te komen halen. Vaak kruipt hij toch al om 19u al in zijn bed. Papa verwent me wel, maar ik krijg zeker niet alles wat ik vraag. Onlangs heb ik een nieuwe gsm gekocht. Hij heeft die betaald, maar ik betaal hem af.”

Negatieve reacties

“Ik denk niet dat ik zijn bedrijf ga overnemen later. Ik kies nu eerder voor mijn studies geneeskunde. Ik ben nog bezig met de muziek, maar je weet nooit of je daarin doorbreekt. Ik wil ook niet dat de mensen gaan zeggen dat het dankzij mijn rijke, bekende vader is. Voor The Sky Is The Limit heb ik wel een lied opgenomen, dat ze misschien nog gaan gebruiken bij de eindbeelden.”

“Heel eerlijk: ik had niet graag dat hij deelnam aan The Sky Is The Limit. Na mijn deelname aan The Voice Kids heb ik erg veel negatieve reacties gekregen van leeftijdgenoten. Het was zelfs de reden om van school te veranderen. Ik ben bang dat mijn papa hetzelfde zou overkomen. Sommige uitspraken van hem kunnen in een verkeerd keelgat schieten. Hij zegt wel dat hem dat niet deert, maar ik weet wel beter.”

Werner Willemoons, goede vriend en ex-medewerker 

Werner Willemoons was een goede vriend van Yves en werkte jarenlang als zijn rechterhand. Vandaag staat Werner zelf aan het hoofd van twee asbestverwijderingsbedrijven.

“Ik ken Yves vanbinnen en vanbuiten”, zo beweert Werner (61). “In de beginjaren heb ik zijn zaak mee helpen uitbouwen en liep ik de hele dag mee met hem. Ik kan je verzekeren: dan ben je ’s avonds bekaf. Yves heeft te veel energie. Hij is constant bezig met zijn zaak, weet alles en heeft alles gezien. Hij is aandeelhouder, zaakvoerder, eigenaar en doet alles zelf. Dat is zijn sterkte. Maar als hij ooit moet vervangen worden, is dat onmogelijk.”

“Hij is een 100% selfmade man en heeft zeker een neus voor opportuniteiten. Waar de concurrentie schrik heeft, daar begint hij aan. En het lukt altijd. Bij mijn weten heeft hij nog nooit zijn hand overspeeld. We hebben ooit een groot Brussels bedrijf overgenomen. Alleen hij durfde dat aan. Hij kwam nadien binnen met een bierkaartje waarop het overnamebedrag stond.”

Rekenwonder

“Yves werkt ook voor twee. Je zou het niet zeggen als je hem op tv bezig ziet, maar sinds een jaar is hij rustiger geworden. Zijn vriendin heeft een goede invloed op hem. Ik ben met hem ooit op vakantie geweest, na twee dagen wilde hij al naar huis.”

“Yves wordt op handen gedragen door zijn personeel. De mensen die er in het begin bij waren, zijn er vandaag nog altijd. Maar hij is te goed voor zijn personeel. Dat is misschien zijn zwakke plek. Hij krijgt het niet over zijn hart om iemand af te danken. Als er iemand moest ontslagen worden, was hij altijd weg. Hij kan er niet tegen als iemand begint te huilen. Het is gebeurd dat ik iemand had ontslagen, maar dat die man de volgende dag terug achter het stuur van een camion zat. Hij zei dan: ‘Werner zal een slechte dag gehad hebben.’ Hij heeft een klein hartje.”

“Ik weet niet of voor hemzelf the sky the limit is. Als het een moment rustig was op het bedrijf, wist je dat er iets ging gebeuren. Yves heeft ‘ellende’ nodig om te kunnen functioneren. Als het te rustig wordt, zal hij ervoor zorgen dat er wel iets hem weer uitdaagt.”