Alochem Meerhout Deze portaalkraan kwam woensdag via het Albertkanaal aan bij het bedrijf Alochem, dat dit najaar opengaat. — © Kevin Verboven

Nieuw chemiebedrijf in Meerhout levert 40 jobs op: “Files in Antwerpen vermijden”

Woensdagochtend is via het Albertkanaal een grote portaalkraan van bijna 90 meter hoog aangekomen bij het chemiebedrijf Alochem, dat dit najaar een vestiging op de grens tussen Geel en Meerhout opent.

Alochem is een dochterbedrijf van de logistieke speler Altrea, dat gespecialiseerd is in het vervoer van chemische producten. “We willen tankcontainers opslaan in Meerhout. Dat zijn containers waar chemische producten inzitten”, zegt Luc Mertens, project manager van Alochem. “We gaan ook andere activiteiten doen, zoals de tanks opwarmen en de inhoud in vaten afvullen. En we gaan de chemische producten verder distribueren naar andere Europese landen. Alochem zal in Meerhout veertig mensen tewerkstellen. We kiezen doelbewust voor een nieuwe fabriek in de Kempen omdat hier een vrij grote cluster van chemiebedrijven is, en om de verkeersproblemen in Antwerpen te vermijden.”

De portaalkraan die bij Alochem is aangekomen, zal worden gebruikt om containers van schepen te halen. Het is een oudere kraan die werd gerenoveerd door het bedrijf Port Tech, dat zich in de Antwerpse haven bevindt. Dat bedrijf heeft de kraan onder meer geschilderd, gestraald en alle elektriciteit vernieuwd. De kraan is 89 meter hoog en kan een last van 40 ton dragen. Tussen de poten is de kraan 43 meter breed.