L’Mila_01 Emilia en Lena richten het dienstenchequebedrijf L'Mila op onder de vleugels van Dienstenthuis.

Nieuw dienstenchequebedrijf richt zich op Oost-Europese poetshulpen

TURNHOUT - Lena Laskowska en Emilia Bologa, twee goede vriendinnen van Poolse origine, hebben zopas het dienstenchequebedrijf L'Mila opgericht. Ze doen dat onder de veilige vleugels van het bekende Dienstenthuis. "Zij kunnen mensen bereiken die wij niet kunnen bereiken", zegt Tim Klaassen.

L'Mila is gevestigd in de Korte Gasthuisstraat in Turnhout. Emilia Bologa en haar Roemeense echtgenoot hebben in het aangrenzende pand al enige tijd een kruidenierszaak. "In onze winkel ontmoeten we veel Polen en Roemenen die op zoek zijn naar een job", vertelt Emilia. "Ik heb ooit zelf gewerkt voor een dienstenchequebedrijf en besloot om er nu zelf een op te richten."

Onder andermans vleugels

Enigszins bij toeval kwam Emilia in contact met Tim Klaassen, CEO van Dienstenthuis. "Tijdens onze gesprekken bleek dat Emilia en haar zakenpartner Lena wel veel mensen kennen, vooral mensen van Roemeense of Poolse origine die wij moeilijk kunnen bereiken, maar dat ze weinig kaas hebben gegeten van wetgeving en contracten. Daarom heb ik hen aangeboden om het bedrijf op te starten onder de vleugels van Dienstenhuis."

Die aanpak heeft volgens beide partijen enkel voordelen. "De consulenten van Dienstenthuis spreken enkel Nederlands en Engels", zegt Emilia. "Lena en ik spreken vlot Pools en Roemeens en ik begrijp ook Russisch. Met die talenkennis kunnen we sneller personeel vinden."

Beter betaald

Volgens Emilia zijn veel Roemeense en Poolse vrouwen die in ons land verblijven, op zoek naar een job als poetshulp. "Veel Oost-Europeanen werken nu in de tomatenpluk of net over de grens bij Bol.com. Dat zijn meestal tijdelijke en bovendien slecht betaalde jobs. Ik ken mensen die in de tuinbouw 1.200 à 1.300 euro verdienen. Een voltijdse poetshulp verdient bij ons 1.700 à 1.800 euro en krijgt er na drie jaar nog maaltijdcheques bovenop. Wie al relevante ervaring kan voorleggen, krijgt meteen maaltijdcheques."

De poetshulpen die zich aanmelden bij L'Mila, krijgen in feite een contract bij Dienstenthuis, met dezelfde lonen en arbeidsvoorwaarden. "Ze krijgen dus ook een elektrische fiets van Fietspunt ter beschikking", vult Tim Klaassen aan. Emilia en Lena doen de administratie en begeleiden de nieuwe poetshulpen bij hun eerste kennismaking met de klanten.

Geen taalbarrière

Lena en Emilia zijn al sinds hun jeugd in Polen met elkaar bevriend. Dat geldt ook voor hun beide Roemeense echtgenoten, die ze in België tegen het lijf liepen. Ze kennen heel wat mensen in de grote Poolse en Roemeense gemeenschappen in de regio. "We hebben al twee poetshulpen aangeworven en er lopen nog veertien sollicitaties. We gaan dus snel van start", lacht Emilia. "We hebben ook al enkele Belgische sollicitanten en de klanten bij wij onze mensen aan de slag zijn gegaan, zijn tevreden."

Ook de taalbarrière proberen Lena en Emilia, die zelf erg goed Nederlands praten, snel weg te werken. "We motiveren iedereen om snel Nederlands te leren en binnenkort bieden we ook een handige communicatie- en vertaalapp aan. Maar voor wie dat wenst, treden we graag op als tussenpersoon, zodat de taal geen probleem kan zijn in de relatie met de klant."