De Papboer Minderhout Marc Godrie en Liesbeth Van den Bogerd achter de toekomstige toog van café De Papboer. — © Ronny van den Ackerveken

Nieuw dorpscafé De Papboer verwijst naar bijnaam van Minderhoutenaars

In het café aan de voorkant van parochiezaal ’t Markenhof in Minderhout (Hoogstraten) zijn grote verbouwingswerken bezig. Begin mei moet alles klaar zijn, want dan gaat café De Papboer open. De uitbaters willen er een echt dorpscafé voor jong en oud van maken.

Het vroegere café bij de zaal had zijn beste tijd gehad. Daarom besloot vzw ’t Markenhof om het te vernieuwen. “We verhuurden het café aan de duivenvereniging en de biljartclub”, legt Luc Hertoghs van de vzw uit. “Die kunnen er nog altijd terecht na de verbouwingswerken, maar er komen nieuwe uitbaters. Vroeger was het een donker interieur, dat is nu veel lichter door de balken die gezandstraald zijn. Tussen het café en de zaal komt een glazen deur. De verbouwingswerken zijn eind november gestart. Zonder de hulp van vele vrijwilligers zou het niet mogelijk geweest zijn.”

Liesbeth Van den Bogerd (38) en Marc Godrie (44) uit Minderhout worden de nieuwe uitbaters. “Ik heb al heel wat ervaring in de horeca en sinds twee jaar houden wij de socio bij voetbalclub Hoogstraten VV open”, vertelt Liesbeth. “Mijn hoofdberoep is makelaar. Zo kwam ik drie jaar geleden in ’t Markenhof om een schatting te maken. Toen ik heb gezegd dat ze mochten bellen als ze een nieuwe uitbater zochten voor het café. Maar dan moest het wel eerst vernieuwd worden. Ik heb vroeger gezegd dat ik een wijn- en tapasbar wilde hebben op mijn vijftigste. Nu deed de kans zich al twaalf jaar eerder voor.”

Kleine keuken

De klanten moeten nog geduld hebben tot donderdag 9 mei om 14 uur. Liesbeth en Marc zien het helemaal zitten. “We hebben onze inspraak gehad bij de inrichting. Een van de aandachtspunten was dat we van achter de toog naar buiten konden kijken. Aan de voorkant komt een groot terras. Dat is een troef, want in Minderhout kan je momenteel enkel op het terras zitten tegen een drukke straat. We zorgen ook voor speelgelegenheid voor kinderen. In het café komt een kleine keuken voor gerechten zoals onder andere spaghetti, croque-monsieur en pizza-baguette”, zegt Liesbeth.

Het vorige interieur behoort tot het verleden. — © rr

“De Papboer moet een dorpscafé voor jong en oud worden”, vertelt Marc. “We staan open voor inspraak en suggesties om bijvoorbeeld een bier van de maand op de kaart te zetten. In het weekend openen we om 9 uur, de andere dagen na de middag. Maandag is de sluitingsdag. We starten zonder vast personeel, maar kunnen wel mensen inschakelen op drukke momenten. Het komt ook goed uit voor onze zoon, want hij volgt een opleiding horeca bij VTI Spijker in Hoogstraten.”

Afgunst

De Papboer verwijst naar de bijnaam van de inwoners van Minderhout. De relatieve rijkdom van de boeren wekte destijds afgunst op in omliggende dorpen. In Minderhout konden de mensen zich dikke pap veroorloven, terwijl het in andere dorpen bij waterpap bleef. Het stenen kunstwerk van de papboer dat de gevel van de bibliotheek siert, staat afgebeeld in het logo van het nieuwe café.

http://Instagram.com/cafe_de_papboer