Nieuws Kempen Nieuw type betaalkaart voor inwoners Schilde is Europese primeur

Nieuw type betaalkaart voor inwoners Schilde is Europese primeur

Nieuw type betaalkaart voor inwoners Schilde is Europese primeur

SCHILDE – De gemeente Schilde pakt uit met een Europese primeur: alle inwoners van Schilde krijgen deze maand slimme betaalkaart in de bus waarmee ze kunnen betalen bij de 263 lokale handelaren, en alleen daar. Per inwoner zet het gemeentebestuur een tegoed van 10 euro op de kaarten. De Unity Card, want zo heet het systeem, is ontwikkeld door het Brusselse bedrijf Loyaltek. Schilde past het als eerste gemeente in Europa toe.

Voor vele kleine lokale handelaars is 2020 nu al een heel moeilijk jaar. De meeste winkels mochten in mei dan wel weer de deuren openen, de ongelijke concurrentie van groothandels met webshops is de voorbije tijd alleen maar groter geworden. Het gemeentebestuur van Schilde wil de lokale economie een duwtje in de rug geven met de Unity Card.

Boost voor lokale economie

“Lokaal winkelen is daarbij meer dan ooit de boodschap”, zegt schepen van lokale economie Marian Van Alphen. “Op onze zogenaamde Unity Card zal een waarde staan van 10 euro per inwoner die op dat adres staat ingeschreven. We verdelen 8.750 kaarten. Deze manier van werken biedt de garantie dat we in drie maanden 200.000 euro in onze lokale economie pompen.”

Beperkt geldig

Schilde is de eerste Europese gemeente die aan de slag gaat met de Unity Card, een product van de Brusselse fintechs Loyaltek en Paynovate. Ze werkt als een Master Card of Visa-kaart, maar kan zo worden ingesteld dat ze alleen bruikbaar is bij bepaalde types handelszaken in een afgebakend gebied, zoals de lokale en kleinhandelszaken binnen een gemeente. Ketens en supermarkten kunnen worden uitgesloten. Bovendien is ze maar bruikbaar tijdens een beperkte periode. Het bedrag op de kaarten zal na een ingestelde tijd verdwijnen. In Schilde zal dat zijn na drie maanden. Het geld kan dus niet worden gespaard worden of in andere (web)winkels uitgegeven.

Eerste gemeente in Europa

De samenwerking met Schilde betekent voor Loyaltek een eerste doorbraak met de Unity Card, die enkele weken geleden is gelanceerd. Schilde is de eerste gemeente die de kaart zal gebruiken, maar oprichter van Loyaltek Robert Masse maakt zich sterk dat expansie spoedig zal volgen. “Concreet zijn we in gesprek voor een totaal van één miljoen kaarten, met gemeentes en overheden in binnen- en buitenland. Uit solidariteit zijn de eerste vijfduizend kaarten voor elke gemeente gratis en beperken we ook de andere kosten tot een absoluut minimum.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.