INEOS GEEL De vroegere plant van BP, nu Ineos Aromatics, is een van de grootste productiebedrijven van paraxyleen ter wereld. De Grote Nete loopt tussen bomen (links boven in beeld) voorbij. Foto: BP

Nieuwe beroepsprocedure lozingsvergunning Ineos Aromatics in Geel

GEEL - De lozingsvergunning van Ineos Aromatics in Geel - een onderdeel van de Britse chemiereus Ineos -  zal behandeld moeten worden in een nieuwe beroepsprocedure. Dat lieten de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Natuurpunt, die de procedure in gang hebben gezet, donderdag weten.

Vorig jaar tekenden de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Natuurpunt reeds een eerste beroep aan tegen de nieuwe lozingsvergunning van het petrochemisch bedrijf. Dat was een zogenaamde administratieve beroepsprocedure bij de gemeente, waardoor de minister opnieuw moest oordelen over het dossier. Ditmaal stappen de twee milieuorganisaties echter naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

"Wij starten een procedure op om de vernietiging van de lozingsvergunning van Ineos Aromatics te vragen", klinkt het bij de twee milieuorganisaties. "Doordat Ineos nog zeker vier jaar te veel kobalt mag lozen in de Grote Nete, zal Vlaanderen haar Europese doelstellingen rond waterkwaliteit niet halen."

Volgens de BBL en Natuurpunt zit er zowat duizend keer te veel kobalt in de Grote Nete. Ineos investeerde eind vorig jaar nog 20 miljoen euro in de Geelse vestiging, maar dat zou onvoldoende zijn.

Eind 2021 vroeg Ineos Aromatics de hervergunning aan voor het uitbaten van de chemische site in Geel. Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt tekenden toen een eerste bezwaar aan. Op 17 februari 2023 kreeg Ineos Aromatics van Vlaanderen een vergunning voor onbepaalde duur, met een limiet op het lozen van kobalt tot 2027.

"Maar, die limiet overschrijdt nog steeds duizend keer de milieukwaliteitsnorm", klinkt het donderdag. Volgens Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt schieten alle aanpassingen uit het verleden te kort. "Met deze vergunning zou er nog steeds jarenlang veel te veel kobalt in de Grote Nete terechtkomen dan toegelaten is om een goede waterkwaliteit te bereiken."

De twee milieuorganisaties stellen verder dat de algemene waterkwaliteit in Vlaanderen nog steeds zorgwekkend is. "Europa kan Vlaanderen in gebreke stellen en dwangsommen opleggen als we onze waterdoelen niet halen", aldus nog de twee organisaties. "Reeds in 2015 oordeelde het Europees Hof voor Justitie dat iedere vergunning geweigerd moet worden als een project de waterkwaliteit in de omgeving verslechtert of ervoor zorgt dat het einddoel in 2027 in het gedrang komt."

LEES OOK: https://www.made-in.be/kempen/zuhal-demir-n-va-legt-stikstofuitstoot-van-chemiebedrijf-ineos-in-geel-aan-banden/

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zou zich "bij de vergunningsaanvraag hebben gebaseerd op het feit dat de Grote Nete reeds een slechte waterkwaliteit heeft en dat de bijkomende lozing dus geen 'klasseverslechtering' met zich mee zou brengen." Die redenering gaat volgens de milieuorganisaties lijnrecht in tegen de uitspraak van het Europees Hof voor Justitie.

"De Grote Nete blijft nog te vaak het afvoerputje van bedrijven", besluit Robin Verachtert van Natuurpunt. "Hier nog vervuiling toelaten, hypothekeert de mogelijkheid om tijdens overstromingen het water te kunnen bergen, waardoor de kans op wateroverlast benedenstrooms, in steden als Lier en Antwerpen, groot blijft."