AZ Turnhout

Nieuwe opleiding leert schoonheidsspecialisten omgaan met kanker

In september start in AZ Turnhout een bijzondere opleiding voor zelfstandige schoonheidsspecialisten. Die leert hen om beter tegemoet te komen aan noden van mensen met kanker.

“Wij leiden schoonheidsspecialisten in 1 jaar of 25 lesdagen op tot kanker beauty professional”, vertelt Katleen Vanderbeken, gedelegeerd bestuurder van het Institute for Professional Care. “Onder andere de nevenwerkingen van kankertherapie, hygiënemaatregelen die in acht moeten worden genomen, aangepaste behandelingen met make-up en massages met respect voor het getekende lichaam komen aan bod. Ook communicatie, zelfzorg en EHBO zijn belangrijke aspecten van de opleiding.”

Kwaliteitslabel
AZ Turnhout steunt het project en de opleiding zal in het ziekenhuis plaatsvinden. “Schoonheidsverzorging wint steeds meer aan belang in de ondersteunende zorg voor kankerpatiënten”, vertelt oncoloog Jean Meyskens. “Gezien de specifieke noden van de patiënten is het niet altijd makkelijk om hen door te verwijzen naar een kapper of schoonheidsspecialist in de buurt. Daarom bieden we wekelijks schoonheidsverzorging aan met hand- en voetmassage, gelaatsverzorging en make-up advies in ons dagziekenhuis oncologie.”

Elke schoonheidsspecialist die de opleiding volgt, krijgt bij het afstuderen een kwaliteitslabel en een erkenning. “Belangrijk voor onze patiënten, zo weten ze dat deze professionals hen een behandeling op maat kunnen geven”, aldus nog dr. Meyskens. Dit jaar wordt in AZ Turnhout een cursus aangeboden voor schoonheidsspecialisten, in 2018 volgt een opleiding specifiek gericht op kappers.