Nieuws Kempen Nijlense veehouders hebben een sterkoe

Nijlense veehouders hebben een sterkoe

Nijlense veehouders hebben een sterkoe

NIJLEN – Opnieuw mag een melkveebedrijf in de streek zich de trotse bezitter noemen van een sterkoe. Deze keer valt die eer te beurt aan koe Carlota bij het bedrijf van Luc Peeters en zijn zoon Stijn uit Nijlen. In november werd een Geelse koe ook al sterkoe, weliswaar in een andere categorie.

Sterkoe is een titel die wordt uitgereikt door door CRV, die een fusie is van Vlaamse en Nederlandse verenigingen voor rundveeverbetering. Sinds de fusie in 2001 worden ook in Vlaanderen de Nederlandse normen toepast. Nederland telt een zestal sterkoeien. Nu komen er ook in Vlaanderen.

De Geelse koe Keur Qase kreeg in november als eerste in Vlaanderen de titel van Sterkoe2. Het 14-jarige dier hoort bij het Geelse melkveebedrijf van Marcel Heylen, ook bekend onder de naam Keur Holsteins.

Nu valt ook koe Carlota in Nijlen een gelijkaardige eer te beurt.Meer dan 100.000 liter melk

Om voor dit “predikaat” in aanmerking te komen worden door CRV (Coöperatie RundveeVerbetering) hoge eisen gesteld op gebied van leeftijd, productie en exterieur (zeg maar: uitzicht).

Carlota scoorde goed op verschillende punten: ze heeft in haar leven al meer dan 100.000 liter melk geproduceerd, heeft nog steeds sterke benen en een vitale uier.

Op 8 oktober werd de koe door de stamboekinspecteur herkeurd en ingeschreven met 87 punten voor algemeen voorkomen, waaronder 85 punten voor benen en 90 punten voor uier. Daarmee voldoet ze ruimschoots aan de voorwaarden voor het predicaat.

We kunnen gerust spreken van goede genen, want de overgrootmoeder van Carlota werd in 1990 ook al bekroond als beste melkkoe van België.

De titel van sterkoe wordt uitgereikt op basis van de controlegegevens die CRV binnen krijgt. De melkproductie wordt dagelijks doorgegeven en ongeveer elke 10 maanden komt een controleur langs.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.