Nieuws Kempen Niras haalt radioactief afval op bij scholen en apothekers

Niras haalt radioactief afval op bij scholen en apothekers

Niras haalt radioactief afval op bij scholen en apothekers

vaten kraan kleinerNiras, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Verrijkte Splijtstoffen, organiseert in augustus van dit jaar samen met het Fanc (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) een ophaalactie van radioactief afval bij scholen en apothekers. Bedoeling is om scholen en apothekers bewust te maken van het radioactief afval dat mogelijk in hun bezit is en om radioactief afval gegroepeerd te verwijderen. Het afval wordt aansluitend verwerkt bij Belgoprocess in Dessel.

Niras en het Fanc organiseerden vroeger al gelijkaardige campagnes voor apothekers (2005) en scholen (2007), en in 2014 voor ziekenhuizen. Sindsdien kreeg Niras meermaals de vraag om weer een campagne te organiseren. Voor deze ophaalronde hebben zich al 25 apothekers en 46 scholen gemeld.

Lesmateriaal
“Bij scholen kan het afval in vele vormen voorkomen, zoals radium, uranium-thorium bronnen”, zegt Evelyn Hooft van Niras. “De scholen kregen deze materialen als deel van een pakket dat in de jaren ‘60-‘70 verdeeld werd door de toenmalige instanties om te gebruiken als lesmateriaal in de wetenschapslessen over radioactiviteit. Sindsdien bleven de pakketten vaak liggen. Bij apothekers gaat het vooral om magnesium uranylacetaat en uranylacetaat. Deze stoffen werden in de jaren ‘60-‘70 gebruikt als kleurstof voor chemische proeven.”

De ophaalrondes worden uitgevoerd door een nucleair transporteur, die het radioactieve afval uiteindelijk naar de site van Belgoprocess in Dessel zal brengen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer