Nieuws Kempen Oefening Belgoprocess en SCK brengt verbeterpunten aan het licht

Oefening Belgoprocess en SCK brengt verbeterpunten aan het licht

Oefening Belgoprocess en SCK brengt verbeterpunten aan het licht

Foto: Bonsai Publicatiebureau

Foto: Bonsai Publicatiebureau

De grootschalige rampoefening die donderdag en vrijdag is gehouden bij de nucleaire bedrijven Belgoprocess in Dessel en SCK in Mol heeft een aantal verbeterpunten aan het licht gebracht.

Tijdens de oefening werd een beperkte uitstoot van radioactief jodium bij het SCK en een transportongeval bij Belgoprocess op hetzelfde moment geënsceneerd. Daarop werd het nationaal noodplan afgekondigd, samen met dat van de gouverneur en de burgemeesters. Om de oefening zo realistisch mogelijk te laten verlopen, simuleerden studenten van het H. Graf in Turnhout en de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen de reactie vanuit de bevolking en de media.

Het eerste evaluatieverslag haalt een aantal verbeterpunten aan om de bestaande procedures te verfijnen. “Het scenario gaf aanleiding tot heel wat positieve discussies over de verhouding tussen het nemen van beschermingsmaatregelen voor de bevolking en de communicatieve uitdaging om deze complexe situatie toe te lichten. Bijvoorbeeld: enerzijds het respecteren van de strenge gezondheidsnormen en anderzijds de impact ervan op het dagelijkse leven indien er een neerslag van jodium op de bodem is.”

Spanningsveld
En nog: “Het belang van informatie aan de bevolking kreeg veel aandacht. Positief was de communicatieve afstemming tussen de betrokken diensten en de aandacht voor sociale media. Het spanningsveld tussen de snelheid van communicatie en de snelheid van besluitvorming is evenwel een bekommernis.”

De verschillende deelnemende partijen stelden vast dat er een sterke bereidheid tot samenwerking is. “Het is alvast nuttig gebleken om procedures uit te testen binnen een sterk geregionaliseerde materie, zoals de aspecten rond mobiliteit”, aldus nog het eerste evaluatierapport.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer