Nieuws Kempen OMC-ecosysteem trekt innovatieve bedrijven aan

OMC-ecosysteem trekt innovatieve bedrijven aan

OMC-ecosysteem trekt innovatieve bedrijven aan

De Open Manufacturing Campus (OMC) in Turnhout is een voorbeeldproject in Vlaanderen als het gaat om reconversie. Dat kon zopas Vlaams minister-president Jan Jambon met eigen ogen vaststellen tijdens een kort bezoek. In 2012 werd de vzw OMC opgericht door het toenmalige Philips Lighting (nu Signify) en Katholieke Hogeschool Kempen (nu Thomas More). Dat gebeurde onder impuls van de Strategische Projectenorganisatie Kempen (nu Blenders). Die vzw nam de uitdaging aan om twee leegstaande productieruimtes  om te vormen tot een open-innovatiecampus.

In de productiehallen van samen bijna 10 000 vierkante meter kunnen sinds 2015 opschalende productiebedrijven terecht. Samen met de Intercommunale IOK werden de ruimtes gerenoveerd met Europese en Vlaamse overheidssteun, en in 2015 in gebruik genomen. Vandaag, 6 jaar later, zijn alle productie-, labo- en kantoorruimtes verhuurd aan een 20-tal bedrijven. Samen vormen ze een krachtig innovatie-ecosysteem.

“Ik ben echt onder de indruk van deze ontwikkeling”, aldus de minister-president. “Met een minimum aan overheidssteun is hier een prachtig voorbeeld gerealiseerd van een proactieve transformatie. OMC is er perfect in geslaagd om het probleem van de forse afbouw van de Philips-fabriek om te buigen tot een succesvolle en toekomstgerichte campusontwikkeling. Een belangrijk stuk van de bij Philips opgebouwde productie-knowhow is dankzij OMC niet verloren gegaan, maar wordt stap voor stap verder uitgebouwd. Daar mogen we als Vlaamse overheid erg blij mee zijn.”

Burgemeester Paul Van Miert was duidelijk in zijn nopjes bij deze lovende woorden, en beloofde alles te zullen doen vanuit de stad Turnhout om de noodzakelijke OMC-uitbreiding snel mogelijk te maken. “Dit horen we graag”, zegt OMC-voorzitter Bart Wuyts, “na enkele opstartjaren is er duidelijk steeds meer interesse van groeibedrijven in deze locatie. We zitten nu helemaal vol, maar hopen innovatieve bedrijven die graag deel willen uitmaken van dit OMC-ecosysteem zo snel mogelijk te kunnen huisvesten. Nu het vliegwiel op gang is, mogen we het niet stoppen!”

Jambon sprak tijdens zijn bezoek ook met enkele bedrijven die gevestigd zijn op de Open Manufacturing Campus. Hij was erg onder de indruk van de stuwende rol die WaterstofNet speelt achter de waterstofeconomie in Vlaanderen, en van de straffe innovaties die hij te zien kreeg bij achtereenvolgens Luxexcel, het Cartamundi R&D-centrum en Classified Cycling.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer