Volgens de recente uitspraak van het hof van beroep verdiende Leistra miljoenen met een datingsite waar klanten werden opgelicht. Het geld dat hij met de malafide praktijken verdiende, sluisde hij weg via Chinese bankrekeningen.
In eerste aanleg veroordeelde de rechtbank Leistra tot zes maanden celstraf, het hof legt nu een zwaardere straf op. Zijn villa in Schilde en zijn wagenpark worden verbeurd verklaard. Leistra overweegt om cassatieberoep aan te tekenen, aldus raadsman Alex Buelens.
Whoppa Pool
Leistra kwam vorig jaar ook in opspraak als de man achter de Whoppa Pool-affaire. Het bedrijf zou voor miljoenen aan voorschotten hebben geïncasseerd voor de bouw van zwembaden, zonder dat het bedrijf de zwembaden kwam plaatsen.
In augustus 2021 verklaarde de ondernemingsrechtbank in Antwerpen het zwembadbedrijf van Leistra, The Pool Company, failliet. “Het faillissement betekent dat de klanten van Whoppa Pool, die een voorschot hebben betaald maar nooit een zwembad zagen, een aangifte van schuldvordering kunnen doen”, zegt woordvoerder Frank Vennekens.
Nadat de zwembadbouwer een hoop klachten had gekregen over zijn beleid, bleek al snel dat er fraude in het spel was en dat het bedrijf met verlies werkte. Sinds begin 2020 verkocht hij tientallen zwembaden tegen scherpe prijzen, maar hij wist dat hij een groot deel daarvan nooit zou kunnen plaatsen. De klanten betaalden wel tussen de 10.000 en 20.000 euro voorschot. Naar schatting een honderdtal klanten heeft nog steeds geen zwembad gezien, anderen kregen wel een zwembad, maar dat werd nooit afgewerkt. Leistra is ondertussen met de noorderzon verdwenen, wellicht naar het Spaanse Malaga, waar hij een villa heeft.
De Whoppa-zaak is bij het gerecht officieel nog in onderzoek.
BSI Systems
Leistra kwam al eerder in opspraak en liep al enkele veroordelingen wegens oplichting en valsheid in geschrifte op. De economische inspectie voerde al in 2006 een onderzoek naar inbreuken op de handelspraktijken bij BSI Systems, een postorderbedrijf in Turnhout waarvan Leistra zaakvoerder werd. De zaak ging in 2007 failliet, maar het gerechtelijk onderzoek sleepte zo lang aan dat er nooit een rechtszaak kwam.