Paul Peeters heeft de voorbije anderhalf jaar zijn grote woning op Heilanders in Vosselaar helemaal opnieuw ingedeeld en klaargemaakt voor zijn project woningdelen De Rekel. De kinesist ging zopas met pensioen en wil in negen kamers ongeveer evenveel nieuwe bewoners verwelkomen. “De Rekel is geen cohousing, kamerverhuur, assistentiewoning, serviceflat, noch een verzorgingstehuis. Het is wel een project van woningdelen waardoor een grote woning op een nuttige wijze kan gebruikt worden door negen bewoners en mezelf”, benadrukt Paul Peeters. “Volgens de vzw Samenhuizen, de organisatie die alle samenhuizenprojecten in Vlaanderen coördineert, gaat het om een uniek initiatief in Vlaanderen.”
Eén brievenbus en deurbel
In de praktijk blijft Heilanders nummer 34 een eengezinswoning, alleen wordt dat huis verhuurd aan een groep mensen via een contract van medehuur. Zelf heeft de alleenstaande Paul Peeters een aparte, compacte conciërgewoning gebouwd voor zichzelf, maar die nieuwe woning is verbonden met het pand van De Rekel. “Het verhuur van de kamers is vooral gericht op mensen van 45 jaar en ouder die volledig zelfstandig kunnen wonen. Zij beschikken elk over een eigen kamer met eigen badkamer en kunnen gebruikmaken van een gemeenschappelijke keuken, tuin, living en was- en strijkruimte. De medehuurders regelen gezamenlijk de huishoudelijke taken. Voor deze woning blijven een deurbel en een brievenbus beschikbaar. De medehuurders worden allemaal op hetzelfde adres gedomicilieerd.”
De Rekel beschikt op de benedenverdieping over vier kamers en boven zijn er vijf kamers. Alle kamers zijn uitgerust met aansluitingen voor televisie en internet, individuele regeling van verwarming en airco en een badkamer met een toilet, lavabo en douche. De meeste kamers zijn bedoeld voor alleenstaanden, al is een tweetal kamers ook ruim genoeg voor een koppel. “Deze woonvorm geeft kansen voor een betaalbare en kwalitatieve huisvesting waarbij een grote woning optimaal wordt benut”, legt Paul Peeters uit. “De huurprijzen variëren tussen 490 euro en 640 euro per maand, afhankelijk van de kamer. Ik reken bijkomende onkosten, zoals gas, elektriciteit en water, apart af via een maandelijkse forfait. We maken samen met alle medehuurders afspraken en stellen een huishoudelijk reglement op. Maandelijks is er ook een bewonersvergadering.”
Fitnessruimte in kelder
De eigenaar heeft kosten noch moeite gespaard om zijn project tot in de puntjes af te werken. Zo heeft hij een gloednieuwe keuken laten installeren en heeft hij een deel van zijn terras overdekt zodat het een nieuwe, grote gemeenschappelijke ruimte is. In de ruime kelder kunnen de huurders hun conditie op peil houden op een aantal fitnesstoestellen uit de voormalige kinesistenpraktijk. “Er zijn al enkele mensen komen kijken naar de woning. Zo was er een kandidaat-huurder uit Geel die niet graag alleen was nu hij met pensioen was gegaan”, zegt Paul Peeters. “In dit project mag ik zelf de huurders selecteren zonder dat ik hiervoor verantwoording moet afleggen. Als er genoeg kandidaten zijn, gaan we onderling met elkaar uitgebreid kennismaken. Maar iedereen die hier huurt, is volledig vrij om te doen wat hij of zij wil.”
De Rekel is een verwijzing naar de benaming voor een mannetjesvos. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich ook het nieuwe vrijetijdshuis De Moer van de gemeente Vosselaar. Een moer is dan weer een vrouwtjesvos.