Ondernemer staakt VOOR werk

Johan Vandebuerie staakt

"Als ondernemer staak ik "voor" werk en tegen de vakbond vandaag. Een satirische actie tegen de onzin die 1 procent van de Belgen hebben zitten roepen. We zullen moeten besparen, willen of niet…” roept Johan Vandebuerie, zaakvoerder van DakPlus, letterlijk op LinkedIn. Hij roept wat vele collega-ondernemers denken.

“Ik wilde een ludieke actie doen. De KMO’s betalen de rekening van ondernemerschap, niet de multinationals. Ik wilde met mijn actie de belachelijkheid aantonen waar iedereen vandaag moeilijk over doet. We moeten allemaal inbinden, en wel nu! We kunnen blijven janken, maar we hebben eigenlijk geen tijd om er lang over te palaveren. De vorige regeringen hebben er niet veel van gebakken, het is tijd voor actie. Het is tijd om zuurstof te geven aan de KMO’s. Ik zou er helemaal geen probleem mee hebben als mijn personeel 2.000 euro netto per maand verdient. Maar die brutolast voor mij als ondernemer, daar kan ik niet mee leven. Steeds meer ondernemers  gaan noodgedwongen failliet of leggen zelf de boeken neer, ze stappen eruit en verkopen hun business. Ze zijn het beu, ze kunnen niet meer. Maar die cijfers worden niet in kaart gebracht. Neen, het is tijd dat onze regering zuurstof geeft voor ondernemers.”

De zaakvoerder van DakPlus verwoordt wat vele ondernemers denken maar (nog) niet luidop zeggen. Made in Kempen sprak met nog meer ondernemers en bedrijfsleiders...

Extra middelen gaan in de eerste plaats naar investeringen voor het bedrijf

De regering riep vanochtend de werkgevers op om een duidelijk signaal te geven door te willen investeren in jobs, innovatie en opleiding. “Als door de lastenverlaging de resultaten van ondernemers verbeteren, dan gaan de extra middelen in de eerste plaats naar investeringen voor het bedrijf. Als de concurrentiekracht erdoor verbetert, zal zich dat weerspiegelen in lagere prijzen en meer werkgelegenheid. Meer ademruimte aan werkgevers geven, betekent dus wel degelijk meer welvaart, meer jobcreatie en meer mogelijkheden voor werknemers. Ondernemers zijn zeker bereid tot een constructief signaal”, reageert UNIZO-topman Karel Van Eetvelt op die vraag... Een evidentie voor iedere rechtgeaarde bedrijfsleider of ondernemer.

Elke dag risico’s nemen
Nog meer ondernemers die vandaag met Made in Kempen spraken, uitten hun ongenoegen over de manier waarop gisteren ondernemingen en ondernemers in de media verschenen. Als profiteurs die subsidies ophalen, massaal ontslagen en dan naar het buitenland trekken. Die geld als slijk binnenrijven en geen belastingen betalen. “Maar het zijn wel de KMO’s die voor 70 procent van de werkgelegenheid zorgen. Die zorgen dat heel wat mensen elke dag hun dagelijks brood kunnen verdienen. Het zijn kleine ondernemers die elke dag zelf met hun voeten in de Kempense zand staan te zwoegen om hun bedrijf overeind te houden. Om de lonen van hun personeel te kunnen betalen en die er alles aan doen om hun mensen te behouden. “Want een goede stielman is zo moeilijk te vinden mevrouw!” Ondernemers die telkens weer op zoek moeten naar innovatie en elke dag risico’s nemen met zware investeringen en banken die persoonlijke borgstellingen vragen. “Zwartwerk? Belastingen ontduiken? Waarom zou ik dat risico er ook bijnemen? Ik werk al 20 jaar keihard om mijn zaak draaiende te krijgen. Ik investeer in infrastructuur en opleidingen. En ik heb een vrouw, kinderen en een huis dat ook afbetaald moet worden. Waarom zou ik dat allemaal in de weegschaal moeten gooien.”

Een trouwe werknemer bij een farmaceutisch bedrijf zei gisteren “Mevrouw, eigenlijk willen we allemaal hetzelfde. We willen meer werk, we willen de zekerheid dat we onze boterham kunnen blijven verdienen. Daartoe hebben we gezonde bedrijven nodig. Als het regent bij mijn werkgever, druppelt het bij mij. En als het droog blijft, moeten we ergens anders op zoek. We zouden beter samen op zoek gaan naar de gulden middenweg waar iedereen beter wordt”…