labonderzoek-1

Ook bedrijven in chemie en farma ervaren krapte

De chemie- en farmasector in Vlaanderen heeft 1.500 openstaande vacatures en bij vier op de tien bedrijven zijn er vacatures die al langer dan een half jaar openstaan. Vooral technische functies in onderhoud en productie raken steeds moeilijker ingevuld. Nochtans is voor een kwart van de vacatures geen specifieke werkervaring vereist. Dat blijkt uit de jaarlijkse Jobbarometer van sectorfederatie 'essenscia vlaanderen'. Praktijkgerichte TSO- en hogeschoolopleidingen verdienen daarom meer aandacht als ideale toegangspoort tot een brede waaier aan boeiende jobs in chemie, kunststoffen en farma, vindt de federatie.

 

 

Het aantal jobs in de chemie-, kunststoffen- en farmasector in Vlaanderen stijgt al 7 jaar op rij. In die periode zijn er zowat 4.600 jobs bijgekomen, waarvan bijna 900 jobs vorig jaar. Daar zaten een flink aantal vaccinmakers bij, maar ook heel wat technisch geschoold talent. In totaal werken er nu ongeveer 64.000 mensen in de sector. Er liggen nog veel kansen voor werkzoekenden.

Driekwart van de bevraagde bedrijven zoekt namelijk talent en heeft momenteel openstaande vacatures, zo’n 1.500 in totaal. Daarvan is zowat 40% – of zo’n 600 vacatures – bestemd voor technisch TSO-talent en ongeveer 30% – of zo’n 450 vacatures – bedoeld voor professionele bachelors.

Ruim een derde van de ondernemingen geeft evenwel aan dat het steeds moeilijker wordt om geschikt talent te vinden met de juiste technische vaardigheden en digitale skills voor jobs in productie en onderhoud. Veelgezochte profielen zijn procesoperatoren, professionele bachelors chemie en elektromechanici met specialisatie in onder meer automatisatie, meet- en regeltechnieken en onderhoudstechnologie.

Op masterniveau zijn vooral ingenieursprofielen in trek zoals industrieel, burgerlijk of bio-ingenieurs. In de farma- en biotechbedrijven zijn ook farmaceutische wetenschappers en biotechnologen erg gegeerd.