Prinses Astrid leidt Belgische Economische Missie naar Japan Prinses Astrid leidt de missie naar Japan.

Ook twee Kempense start-ups op economische missie naar Japan

Landbouwtechbedrijf Planticus (Rijkevorsel) en computerchipmaker Magics Technologies (Geel) sluiten vanaf maandag aan bij een grote Belgische economische missie naar Japan. De start-ups zijn geselecteerd voor een nieuw programma van Flanders Investment & Trade (FIT) om Vlaamse technologie voor te stellen aan de Japanse industrie.

Van 5 tot 9 december leidt prinses Astrid een Belgische economische missie naar Japan. In haar kielzog zit een 258-koppige Vlaamse handelsdelegatie met vertegenwoordigers van 110 bedrijven.

Onder de bedrijven springen 14 start-ups in het oog. Ze maken deel uit van het nieuwe programma Startup.Flanders, een driedaags traject om de jonge bedrijven zakenkansen te bieden in een nieuwe markt.

"Japan is van strategisch belang voor Vlaamse bedrijven, met name ook als opstap naar bredere aanwezigheid in de regio", zegt Joy Donné, CEO van FIT. "Onder het label Startup.Flanders geven we een nieuw perspectief aan deze economische missie. Onze start-uptrack vormt een hefboom voor nieuwe zakenkansen tussen jonge innovatieve Vlaamse en Japanse bedrijven die inspelen op maatschappelijke vraagstukken en bijdragen aan de economische groei van onze regio."

Het programma biedt een mix van pitches, corporate innovation workshops, b2b-gesprekken, networking en bezoeken aan incubatoren en durfkapitaalverstrekkers. Bij de deelnemers zijn twee incubatoren - The Beacon uit Antwerpen en Scaleup Vlaanderen van Agoria - en 14 technologische start-ups.

Tomatentechnologie en microchips voor de ruimtevaart

Twee van de geselecteerde start-ups komen uit de Kempen. Planticus is het bedrijf van Guy Van Looveren uit Rijkevorsel. Hij ontwikkelde de app Ask Attis, die hobbytuinders helpt bij het determineren van ziektes op planten. Uit dat idee ontstond Planticus: gewasmonitoringstechnologie om tomatenserres wereldwijd te screenen op plagen.

Het tweede Kempense bedrijf is Magics Technologies uit Geel, een spinoff van de KU Leuven en het SCK in Mol. Magics bouwt microships die bestand zijn tegen extreme straling. Zo kunnen ze ingezet worden voor nucleaire toepassingen en in ruimtevaart.

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon neemt deel aan de missie. "Naast meer gevestigde waarden binnen onze handelsdelegatie, verdienen start-ups al onze steun om internationaal succesvol te zijn", zegt hij. "Deze jonge bedrijven vormen immers mee de toekomst van Vlaanderen. De Japanse industrie verwelkomt de Vlaamse start-ups met open armen. Ik ben ervan overtuigd dat tijdens deze missie – met zo’n levendig start-upecosysteem – stevige connecties ontstaan met de Japanse industrie."