Aperitief Bonheur “Bonheur is een perfect uitgebalanceerde smaakbom met pit die al je zintuigen prikkelt”, zegt voedingsdeskundige Klaartje Mertens uit Arendonk. — © RR

Op menu in sterrenrestaurants en al uitverkocht bij Colruyt: Kempense alcoholvrije bubbels vallen in smaak

Bonheur, de nieuwe aperitief met sprankels en zonder alcohol van Justfoods uit Arendonk, heeft een bruisende start genomen. Bij Colruyt waren de Kempense alcoholvrije bubbels een maand na de lancering al uitverkocht. Intussen staat Bonheur ook op de kaart van enkele sterrenrestaurants in de regio en valt de drank ook in de smaak bij topchocolatier Julius Persoone als pairing met zijn pralines.

Eerst waren er de feestdagen. En nu is het de maand van Tournée Minérale. Klaartje Mertens (38) uit de Poederstraat in Arendonk had geen beter moment kunnen uitkiezen om haar gastronomische alcoholvrije aperitiefdrank in de markt te zetten. Behalve mama van twee jonge kinderen is ze ook voedingsdeskundige en zaakvoerster van Justfoods, een klein voedingsbedrijf dat vooral bekend is om zijn groenteburgers en pure snacks van biologische groenten, granen en peulvruchten. Sinds begin december heeft ze een nieuwe biologische 0%-bubbeldrank toegevoegd aan haar gamma.

Nieuwe paletten geleverd

“Kort na Nieuwjaar, amper een maand na de lancering van Bonheur, waren alle flessen bij Colruyt al uitverkocht”, zegt Klaartje trots. “Intussen hebben we de productie opgevoerd en nieuwe paletten geleverd. Ik had nooit durven denken dat Bonheur zo snel zo succesvol zou worden. Zelfs enkele sterrenrestaurants in de regio hebben Bonheur al ontdekt en meteen mee op de kaart gezet, waaronder Amu en Hert in Turnhout en De Seir in Kasterlee.”

Ook Julius Persoone van The Chocolate Line in Brugge, door de culinaire gids Gault&Millau uitgeroepen tot chocolatier van het jaar, is fan. “Ik ken Julius nog van een vroegere job”, zegt Klaartje. “Hij heeft mijn Bonheur geproefd en ineens ook enkele pairing-tips voorgesteld. Volgens hem passen de bubbels perfect bij zijn Tiger Mango, een praline van witte chocolade, mango, yoghurt en kardemom. En zeker ook bij zijn Sakura, een praline met karamel van Japanse kersenbloesem, gepofte rijst en crunchy hazelnootpraliné.”

Foto: RR

Roséchampagne

De nieuwe bubbeldrank, die de kleur en de look heeft van een roséchampagne, wordt gebrouwen in het zuiden van Frankrijk in het domein van een lokale wijnbouwer die Klaartje leerde kennen op vakantie. “Samen hebben we er een heerlijke bubbeldrank zonder alcohol van gemaakt: een fijne aperitief met sprankels van de beste Beaujolais-druif, aangevuld met appel- en citroensap en pittige kruiden die in de wijngaard groeien, alles puur natuur en honderd procent biologisch zonder toegevoegde smaak- of kleurstoffen. Bonheur is in de eerste plaats bedoeld als aperitief: om puur te drinken. Maar je kunt er evengoed lekkere cocktails en mocktails mee maken.”

Sinaasappelsap op recepties

Volgens Klaartje voegt Bonheur met zijn sprankels en natuurlijke kruiden iets nieuws toe aan het boomende gamma van alcoholvrije dranken en is dat de voornaamste reden waarom hij zo aanslaat. Ook de tijdsgeest van bewust en gezond genieten speelt zeker mee. “De tijd dat sinaasappelsap op recepties hét alternatief was voor cava, is al lang voorbij”, zegt ze. “Dat zie je in de supermarkten, waar je vandaag al tal van heerlijke en verrassende 0%-opties hebt om uit te kiezen, maar zeker ook in de restaurants. In meer en meer zaken worden aangepaste sappen, kombucha’s en andere verfijnde niet-alcoholische dranken geserveerd bij de gerechten.”

Een fles Bonheur van 75 centiliter kost 11,95 euro en is te koop in biowinkels in heel Vlaanderen, maar ook bij Colruyt, Bio-Planet en Collect&Go.

http://www.justfoods.be