Nieuws Kempen Opmerkelijk: 33% minder faillissementen … voorlopig

Opmerkelijk: 33% minder faillissementen … voorlopig

Opmerkelijk: 33% minder faillissementen … voorlopig

De verwachte stortvloed aan faillissementen als gevolg van de coronacrisis, blijft vooralsnog uit. Sterker: uit de cijfers blijkt dat er de afgelopen 10 jaar nooit zo weinig faillissementen werden uitgesproken als in 2020. In juli en augustus lag het aantal zelfs 33% lager dan vorig jaar.

“Dat klinkt inderdaad heel erg vreemd”, zegt Eric Van den Broele van Graydon. “Bedrijven die het moeilijk hebben, worden recht gehouden door de overheidssteun. We verwachten de grote storm in het najaar, zelfs in die mate dat de rechtbanken niet kunnen volgen.”

Iedereen met een beetje economische feeling weet dat heel veel bedrijven het momenteel erg moeilijk hebben. De vrees voor een toevloed aan faillissementen is dan ook erg reëel. Maar 6 maanden nar het uitbreken van de coronacrisis, is dat nog niet te zien in de cijfers. In de zomermaanden juli en augustus 2020 gingen 918 bedrijven failliet in België, een daling van 33 procent in vergelijking met dezelfde maanden in 2019. Daarvan waren 33 faillissementen in het arrondissement Turnhout, tegenover 52 in de zomer van 2019. De Kempen ligt dus in lijn met de nationale tendens.

Als we kijken naar alle faillissementen van de eerste 8 maanden van 2020, komen we nog steeds op een daling van meer dan 30% uit. Hoe dat kan?

“De economische realiteit leert dat veel bedrijven het uitermate zwaar hebben om het hoofd boven water te houden”, zegt Eric Van den Broele van onderzoeksbureau Graydon. “Maar het enige wat hen nog in leven houdt, zijn de steunmaatregelen van overheidswege. En dan nog betekent corona voor een aantal bedrijven het einde.”

Graydon is ervan overtuigd dat de nu nog druppelende ketchupfles van faillissementen weldra als een wilde stroom naar buiten zal spuiten. “We houden we rekening met 50.000 faillissementen als gevolg van corona”, aldus Van den Broele. “De rechtbanken beschikken over onvoldoende middelen voor deze situatie en zullen de toevloed nauwelijks kunnen verwerken. Dossiers zullen langer aanslepen, wat zorgt voor toenemende onzekerheid. Willen we dit alles oplossen, dan zullen rechtbanken mogelijkheden moeten hebben om faillissementen af te wenden.”

Van den Broele wijst op nog een ander gevaar. “We vrezen dat consultants de bedrijfsleiders zullen aanzetten om zich failliet te laten verklaren op bekentenis, terwijl het vaak over bedrijven gaat die voor de coronacrisis perfect gezond waren. De insolventiewet van 2018 laat zo’n ongelukkig gefailleerde ondernemer toe om vrij snel te herbeginnen. Op zich een goede zaak, maar dat leidt in de huidige omstandigheden tot een pervers effect. We riskeren immers een domino-effect, waarbij in afwachting van de administratieve afhandeling van de faillissementen, leveranciers en klanten in de val worden meegesleurd. En dat kan niet de bedoeling zijn.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.