Nieuws Kempen Overnamekosten zorgen voor winstdaling bij Ravago

Overnamekosten zorgen voor winstdaling bij Ravago

Overnamekosten zorgen voor winstdaling bij Ravago

ARENDONK – Kunststoffengigant Ravago heeft zijn winst het voorbije jaar fors zien dalen. De oorzaak is te vinden bij groeiende kosten en afschrijvingen. Dat meldt De Tijd, die de jongste jaarrekening van de Kempense multinational kon inkijken.

Ravago is een van de weinige Belgische miljardenconcerns en een van de grootste privéfirma’s van het land. Het concern is een wereldspeler in de distributie en handel van polymeren (kunststoffen). Daarnaast houdt Ravago zich bezig met recyclage en productie van kunststoffen als piepschuim, bouwmaterialen en chemische oplossingen.

Overnames

Ravago realiseerde over 2018 vier grote deals. Het kocht de Nederlandse chemietrader KH Chemicals, zeven Europese fabrieken van het Amerikaanse Dow Chemical voor piepschuim, de resterende 50 procent van de Turkse glaswolproducent Ravaber en het Amerikaanse harsenbedrijf I. Stern.

In 2019 kocht het voor 73,4 miljoen dollar (63 miljoen euro) de Amerikaanse en Mexicaanse activiteiten van HB Chemicals, dat chemicaliën distribueert voor de rubber-, plastiek- en coatingindustrie. Het legde ook de hand op de Griekse distributeur Delis en de Zuid-Afrikaanse distributeur Polybass.

In 2018 rondde de groep dankzij enkele overnames de kaap van 9 miljard euro omzet. Vorig jaar daalde de omzet lichtjes tot 8,97 miljard. Maar zowel de operationele winst als de nettowinst krompen fel. Operationeel halveerde de winst nagenoeg tot 195 miljoen euro, netto sloot Ravago het jaar af met 61 miljoen euro winst, bijna 2,5 keer minder dan het jaar ervoor.

Geen retailer meer

Het ziet er naar uit dat de reeks overnames tot nu vooral een kost zijn gebleken en zich nog niet hebben vertaald in bijkomende omzet.

Eerder dit jaar maakt Ravago ook al bekend dat het zijn interieur- en modewinkel sluit, waarvoor het bedrijf in eigen streek vooral bekend was.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.