Nieuws Kempen “Pakket te mager om 55.000 mensen extra in regio aan de slag te krijgen”

“Pakket te mager om 55.000 mensen extra in regio aan de slag te krijgen”

“Pakket te mager om 55.000 mensen extra in regio aan de slag te krijgen”

Te mager, vindt Voka Mechelen-Kempen het begrotingsakkoord van de regering De Croo. “De grote prikkels om mensen écht te activeren, blijven uit in dit plan. Voor onze regio moeten we 55.000 mensen extra aan de slag krijgen tegen 2030. Dat wordt een mission impossible met deze maatregelen”, stelt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Er komt een bijkomende werkbonus, een sanctie voor bedrijven met veel langdurig zieken en meer opvolging voor zij die lang met ziekteverlof zijn. In het relanceplan van regering De Croo zitten verschillende activatoren. “Maar dé grote prikkels om mensen echt aan te zetten om een job aan te nemen, vinden we niet terug”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

“Dit is nochtans nodig. De federale regering zet zelf de horizon op 80 procent van de mensen die aan de slag moeten. Op dit moment is dat 75 procent van de bevolking in Mechelen en Kempen tussen 18 en 64. Er moéten dus 29.000 mensen in de regio extra aan het werk”, stelt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. “We hebben zelf berekend dat er ook nog eens 26.000 moeten bijkomen om de vergrijzing en natuurlijke aangroei van jobs op te vangen tegen 2030.” Met de pas voorgestelde maatregelen lijkt het voor Voka een mission impossible.

De nieuwe werkbonus vindt Voka Mechelen-Kempen dan weer positief. Wie werkt, gaat op zijn loonbrief de ‘bijzondere bijdrage sociale zekerheid’ zien verminderen. Het verschil tussen werken en niet-werken wordt op die manier groter. Ook de verhoogde fiscale aftrek van kinderopvang is een kleine stap in de goede richting.

“Toch stellen we vast dat de druk en het werk bij veel van de nieuwe maatregelen bij de werkgever komt te liggen. Er is een gebrek aan vertrouwen vanuit de regering ten opzichte van de bedrijven. Die zelf in staat zijn om hun arbeidsorganisatie te regelen. We rekenen erop dat heel wat van deze maatregelen nog voorwerp zullen uitmaken van sociaal overleg”, besluit Tom Laveren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.