Nieuws Kempen Pannoc investeert 1,3 miljoen in nieuwe cleanroom

Pannoc investeert 1,3 miljoen in nieuwe cleanroom

Pannoc investeert 1,3 miljoen in nieuwe cleanroom

OLEN – Het farmaceutische bedrijf Pannoc investeert 1,3 miljoen euro in haar site in Olen. Dat is nodig om zowel de productie voor eigen merken te vergroten als om te voldoen aan de vraag van derden. Met ABC Cleanrooms & Vils zijn twee nieuwe cleanrooms onder constante temperatuur en druk gebouwd. Daarnaast werd er ook nieuwe software geïnstalleerd en is een extra personeelslid aangeworven.

Pannoc maakt medical devices (medische hulpstoffen), cosmetica en OTC-geneesmiddelen. OTC staat voor ‘over the counter’. Het gaat om geneesmiddelen die zonder voorschrift verkocht mogen worden. Het bedrijf investeerde 1,3 miljoen euro in haar bestaande site in Olen, een aanzienlijke investering op een jaarlijkse gemiddelde omzet van 2,9 miljoen euro.

Pannoc wil in Olen de productiecapaciteit verhogen. Daarom verdubbelde het bedrijf de productieruimte en ging het van één naar twee productieruimtes zodat er simultaan geproduceerd kan worden. De uitbreiding betekent ook extra tewerkstelling. Daarnaast investeerde Pannoc in nieuwe software voor de sturing en monitoring van de productiefaciliteiten. De oude ruimte maakte plaats voor een nieuwe indeling met een nieuwe organisatieflow voor het personeel en alle goederen.

“We moesten investeren om alle bestellingen van onze klanten tijdig te kunnen verwerken”, licht Caroline Spaas toe, marketing & sales manager bij Pannoc. “Daarnaast willen we in de toekomst ook nog grotere farmaceutische projecten aannemen. We hebben ervoor gekozen om te anticiperen op de strenger wordende wetgeving. Het kwam er op aan om zowel uit te breiden als te innoveren”,

Toenemende productie

Niet alleen is het aantal productieruimtes nu verdubbeld. In tegenstelling tot de oude infrastructuur staan deze ruimtes onder constante druk en hebben ze een constante temperatuur. Daarnaast is ook een hoogspanningscabine gebouwd om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Tot slot is ook de stockageruimte geoptimaliseerd waardoor er nu 63 in plaats van 27 palletplaatsen ter beschikking zijn.

Lager energieverbruik

Bij de investeringen is rekening gehouden met een duurzame productie met lager energieverbruik. Daarom heeft Pannoc een waterzuiveringssysteem in gebruik genomen voor aqua purificata, het water dat gebruikt wordt voor de bereiding van geneesmiddelen en dus aan zeer strikte eisen voldoet. Het waterzuiveringssysteem maakt gebruik van de nieuwste technologie: Reverse Osmose. Zo wordt er geen gebruik meer gemaakt van chemicaliën en zijn er minder afvalstoffen. Dit nieuwe systeem garandeert bovendien een constantere kwaliteit en snellere verwerking.

Hoewel cleanrooms veel energie verbruiken vanwege de constante druk en temperatuur, kan Pannoc dankzij de vernieuwingen een energieverlaging optekenen van 60 %. Daarbij helpen ook de wanden uit geïsoleerde sandwichpanelen.

Strengere wetgeving

Ook de verstrenging van de GMP- wetgeving was een belangrijke drijfveer voor de vernieuwing. GMP staat voor Good Manufacturing Practices en is een kwaliteitsborgingssysteem voor de humane en veterinaire farmaceutische industrie, de cosmetische industrie en de voedingsmiddelenindustrie.

Nu is Pannoc klaar om op zoek te gaan naar grotere projecten aangezien de nieuwe installatie voldoet aan alle farmaceutische eisen. “De kwaliteit en veiligheid van onze producten komen voor ons op de eerste plaats. Maar de impact van de strenge regelgeving mag niet onderschat worden. Als kmo moeten wij dezelfde voorschriften rond geneesmiddelen volgen als de multinationals in onze sector. En dat vraagt om een hele investering die we nu gemaakt hebben”, aldus Caroline Spaas.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.