Nieuws Kempen Pantera, de joint venture van IBA en SCK CEN, geeft kankerpatiënten nieuwe hoop

Pantera, de joint venture van IBA en SCK CEN, geeft kankerpatiënten nieuwe hoop

Pantera, de joint venture van IBA en SCK CEN, geeft kankerpatiënten nieuwe hoop

MOL – Pantera heeft tot doel om op grote schaal de radio-isotoop actinium-225 te produceren. Dat gebeurt vanaf 2027 in een nieuwe productiefaciliteit in Mol. Actinium-225 is een veelbelovende isotoop voor de behandeling van een brede waaier aan kankers. Pantera is een joint venture van IBA (Ion Beam Applications) uit Louvain-la-Neuve en SCK CEN in Mol.

IBA, wereldleider in de deeltjesversnellertechnologie en het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN voeren in een strategisch R&D-partnerschap al enige tijd haalbaarheidsstudies voor de grootschalige productie van actinium-225. Dat heeft een krachtig potentieel om kankers doeltreffender te behandelen, zeggen de onderzoekers. Uit de eerste resultaten blijkt dat actinium-225 kankercellen volledig elimineert en niet enkel de tumorgroei afremt. Uit studies die op dit ogenblik worden uitgevoerd, blijkt dat de radio-isotoop veel verschillende kankertypes kan bestrijden.

Pantera

IBA en SCK CEN willen de toekomstige innovatieve kankertherapie met actinium-225 breed toegankelijk maken. Daarvoor vormen ze een nieuwe joint venture, die Pantera heet. Pantera rondt de technische haalbaarheidstudies af en start de bouw van een productiefaciliteit in Mol. Deze bouwwerken starten in 2024, de productie kan wellicht in 2027 worden opgestart.

Leiding

Sven Van den Berghe, voormalig directeur van het Instituut voor Nucleaire Materiaalwetenschappen bij SCK CEN is benoemd tot ceo, Samy Bertrand, voormalig technisch leider voor theranostische toepassingen bij IBA, wordt chief technical officer.

Logische keuze

“Pantera lanceren is een logische keuze voor SCK CEN en IBA”, zegt Peter Baeten, adjunct-directeur-generaal van SCK CEN. “Deze aanpak stelt ons in staat om de innovatieve krachten van beide organisaties ten volle te benutten en tegelijk de snelheid van een autonome start-up, die dit snel evoluerend domein nodig heeft, als hefboom te gebruiken.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.