Personeel WEB-kringwinkels gaat de straat op Het personeel verzet zich tegen de praktijk om geld van WEB over te hevelen naar Blenders. — © BERT DE DEKEN

Personeel WEB-kringwinkels gaat de straat op: “Fraude is geen foutje”

De staking bij het personeel van WEB-kringwinkels is zijn achtste dag ingegaan en wordt harder. Het personeel stond dinsdag bij de poort om de directie een warm welkom te bieden. “Er is een vermoeden van fraude. Bart moet buiten!”

De staking bij WEB & Blenders begon vorige week maandag na het plotse ontslag van personeelsdirecteur Peggy Liekens, maar de onrust in het bedrijf sluimerde al langer. Tot gisteren werden de problemen nog ietwat omfloerst omschreven, maar vandaag noemen de stakende personeelsleden man en paard. “Peggy is ontslagen omdat ze fraude op het spoor was”, zegt Sam Vos, die zijn collega’s aanduidden als woordvoerder voor het personeel.

De vakbonden, die de voorbije week overleg pleegden, zijn niet vertegenwoordigd bij de poort waar palletten worden opgebrand. “Maar ze zijn op de hoogte en staan achter deze actie”, verzekert Sam ons.

WEB & Blenders is een sociale organisatie die bestaat uit drie bedrijven: vzw WEB, sociale werkplaats WEB en de projectenorganisatie Blenders. “Van die drie is Blenders niet solvabel”, zegt Sam Vos. “De algemeen directeur, Bart Wuyts, gebruikt daarom geld van WEB om Blenders overeind te houden. Hij factureert aan WEB en schrijft dus zelf de facturen die hij int. Peggy was die fraude op het spoor en dat heeft ze moeten bekopen. De directie zegt dat het vanwege een verschil in visie is, maar het was dus meer dan dat. Bart Wuyts gebruikt WEB als de melkkoe voor Blenders.”

Ontslag

Voor het personeel is er geen andere oplossing meer voor het conflict dan het ontslag van Bart Wuyts. “Het vertrouwen is volledig zoek, niet alleen in Bart, maar ook in de raad van bestuur. Ook die moet worden vervangen. Eigenlijk worden WEB en Blenders best weer gesplitst. We hebben niets tegen de innovatieve projecten van Blenders, maar het voortbestaan van die organisatie mag niet ten koste van onze sociale organisatie zijn.”

Lees ook: Syndicaal overleg bij WEB & Blenders verloopt woelig

Bij WEB werken veel mensen uit kwetsbare groepen. Voor hen is een staking financieel niet haalbaar. “Tot vandaag worden deze mensen betaald en zijn ze in het bedrijf. Maar de directie wil technische werkloosheid invoeren. Dat zullen wij niet toestaan.”

© BERT DE DEKEN

“Geen fraude, maar wel meer transparantie nodig”

“Volgens ons is er geen sprake van fraude”, reageert Astrid Leyssens, lid van de raad van bestuur. “We weten dat dit al een tijdje speelt in de organisatie en daarom hebben we enkele maanden geleden al een bedrijfsrevisor en een jurist ingeschakeld om na te gaan of alles correct verloopt. Voor alle facturen van Blenders zijn ook diensten verleend. Dat blijkt uit die controles. Je zou het kunnen vergelijken met een bedrijf waarin de salesafdeling, die geld opbrengt, de boekhouding verwijt dat ze geld kost. Maar beide afdelingen hebben elkaar nodig.”

“In het overleg is ons gevraagd om dat extern te toetsen en dat vinden wij een goede zaak. De raad van bestuur blijft wel achter de algemeen directeur staan. We beseffen wel dat we transparanter hadden kunnen zijn in onze communicatie. Een fusie betekent verandering en dat veroorzaakt wrijvingen. Die heeft de raad van bestuur misschien onvoldoende aangevoeld. De samenwerking tussen Blenders en WEB is voor onze raad van bestuur een work in progress. Blenders is een soort van broedkamer die oplossingen zoekt voor sociale issues. WEB is zo’n oplossing, Natuurwerk en Digidak ook.”

“Ik begrijp dat mensen boos zijn en ik weet waar dat vandaan komt”, zegt Astrid Leyssens. “Maar we hopen dit te kunnen uitleggen. Alle eisen van het personeel liggen op de overlegtafel, ook de eis tot ontslag van de algemeen directeur. We bekijken hoe we hiermee moeten omgaan. Een directeur heeft een draagvlak nodig, maar persoonlijk vind ik het onbegrijpelijk dat je iemand zo gemakkelijk de rol van de boeman kunt toekennen.”