philips

Philips Turnhout wil het met 78 mensen minder doen

Op een bijzondere ondernemingsraad vanmorgen heeft Philips Lighting in Turnhout een nieuw reorganisatieplan aangekondigd. Dat houdt het vertrek in van 78 medewerkers. Als reden geeft het bedrijf de krimpende markt voor conventionele verlichting.

“Deze marktdaling wordt veroorzaak door de snelle opkomst van de ledtechnologie en werd de voorbije jaren op geregelde tijdstippen besproken met de sociale partners en gecommuniceerd met de medewerkers”, zegt het bedrijf in een mededeling. “Het voornemen is marktgestuurd en weerspiegelt op geen enkele manier de capaciteiten en betrokkenheid van onze medewerkers.”

Het management kondigt aan dat ze net zoals in het verleden aan de boventallige medewerkers begeleiding zal bieden in het zoeken naar een nieuwe job. Vanaf vandaag start het overleg met de vakbonden over de begeleidende maatregelen.

Afbouw
Philips Lighting is al jaren bezig met de systematische afbouw van de site in Turnhout. De vorige sanering dateert van 2 jaar geleden en toen ging 159 jobs verloren. Op dit moment werken nog 700 mensen in de Turnhoutse vestiging, van wie 450 arbeiders en 250 bedienden.

Turnhout blijft het wereldwijde productie- en kenniscentrum voor hoogwaardige conventionele lampen voor allerlei toepassingen en vervangingsmarkten. Maar die worden dus meer en meer verdrongen door energiezuinige ledverlichting, waarvan de productie grotendeels in Azië gebeurt.