Ondanks hoge energiekosten verhogen tuinders prijs aardbeien niet

HOOGSTRATEN - Het aardbeienseizoen komt stilaan op gang. Terwijl door de energieprijzen en de oorlog in Oekraïne een aantal producten flink duurder wordt, valt dat voor de rode vruchten nog mee. Voor de telers zijn de kosten van elektriciteit en verwarming ook geen onoverkomelijk probleem, maar wordt op lange termijn gevreesd voor duurdere grondstoffen zoals potgrond.

Bij warenhuisketen Delhaize betaal je als klant vrijdag 6,49 euro voor een bakje van 500 gram Belgische aardbeien. “We volgen de marktprijs”, legt woordvoerder Roel Dekelver uit. “Die ligt momenteel iets hoger dan de vorige jaren in het begin van het seizoen, maar het verschil is zeker niet enorm. Of de hoge energieprijzen later dit seizoen de prijs gaan beïnvloeden, valt nog af te wachten.”

Bij Coöperatie Hoogstraten, waar jaarlijks meer dan 30 miljoen kilogram aardbeien worden verhandeld, klinkt eenzelfde geluid. “Bij ons gaat de verkoop via het kloksysteem (de klok telt van de startprijs af naar een lagere prijs tot een koper afdrukt, red.)”, vertelt Michiel Vermeiren van Coöperatie Hoogstraten. “Er is dus geen vaste verkoopprijs voor aardbeien.

Opportuniteiten

Toch merken we over het algemeen een eerder bescheiden stijging in vergelijking met vorige jaren. Dat komt omdat het aanbod van onze telers stelselmatig begint toe te nemen en omdat de aanvoer van aardbeien uit Spanje problemen kent door onder andere stakingen. Dat biedt opportuniteiten voor aardbeien uit België en Nederland. Door het goede weer is er ook wat meer vraag van de consument."

 

Steve Schrijvers en Leen Delcroix hebben door het zonnige weer minder verwarmingskosten voor hun aardbeienserre. Foto Ronny van den Ackerveken

Scherm

Steve Schrijvers en zijn vrouw Leen Delcroix hebben een aardbeienbedrijf in Minderhout (Hoogstraten). Ze proberen het energieverbruik niet te hoog te laten oplopen. “We hebben geluk dat het al enkele weken zonnig weer is”, zegt Steve. “Daardoor warmen de serres overdag voldoende op. Zelfs ’s nachts moeten we nauwelijks verwarmen. Aan de binnenkant van het dak van de serres hangt een scherm dat de warmte beter bewaart en de afkoeling van buiten tegenhoudt. Nog een voordeel is dat aardbeien minder energie nodig hebben om te rijpen dan tomaten en paprika.”

Wat Steve wel meer zorgen baart, zijn de grondstoffen. “Potgrond en meststoffen komen uit het buitenland. We zijn daarvoor dus afhankelijk van andere landen, wat op lange termijn mogelijk een probleem vormt voor de prijzen. Met het zoeken naar alternatieven ben ik al gestart, maar dat is niet zo eenvoudig.”