Nieuws Kempen Q-lite doet restafval met een derde dalen in een jaar

Q-lite doet restafval met een derde dalen in een jaar

Q-lite doet restafval met een derde dalen in een jaar

BAARLE-HERTOG – Q-lite dat schermen en informatiesystemen levert voor onder meer events en overheden, blikt tevreden terug op 2019. En nu eens niet vanwege goede financiële cijfers, maar door goede afvalcijfers! Het bedrijf slaagde erin zijn productie van restafval in een jaar tijd met 33% te verminderen.

Eind 2018 legde Q-lite zich enkele doelstellingen op voor meer duurzaamheid voor mens en milieu. Een daarvan was dat het bedrijf zijn restafval in 2019 wou verminderen met 20 procent ten opzichte van 2018. Dat blijkt nu ruimschoots gelukt. “De aanleiding voor deze operatie is een beslissing geweest van het management en de raad van bestuur”, licht Jeroen Raeijmaekers van Q-lite toe. “Het is onze bedoeling om meer circulair te gaan werken. Het verminderen van afval is een van de acties die passen in dat plan.”

Q-lite maakte eerst een grondige analyse van wat er allemaal terecht kwam in het restafval van het bedrijf en hoe dat daar kwam. Daarna is bekeken hoe het minder kan. Zo is een reeks acties ontwikkeld.

Grondiger sorteren

De persoonlijke vuilnisbakken onder de bureaus werden vervangen door afvalstraten in de gangen. Deze afvalstraten bestaan uit circulaire afvalbakken van het Nederlandse bedrijf Afvalbox. Medewerkers kunnen in deze straten Papier, PMD en Restafval kwijt. In de keuken zijn nog eens extra afvalboxen geplaatst voor GFT en flesdopjes. Q-lite verwacht nog een grotere daling wanneer er nog meer gerecycleerd mag worden in de PMD-zak. Door afvalophaling op maat door Afval Alternatief uit Dessel zijn deze afvalstromen, met ook nog eens aparte stromen voor transparante en gekleurde folies, opgehaald en verwerkt.

Mono-materialen

Transparante folies zijn eenvoudig te sorteren en te recycleren. Q-lite is in de eigen fabriek gekleurde folies zoveel mogelijk gaan weren. Aan de belangrijkste leveranciers werd gevraagd om de gekleurde folies te veranderen naar transparante folies.

Drinkbus versus wegwerkplastic

Alle werknemers hebben een drinkbus gekregen. Zo is het gebruik van ‘single use’ plastic flessen fel verminderd én zijn medewerkers gestimuleerd om meer water te drinken. Daarnaast is aan medewerkers gevraagd om zelf minder wegwerpplastic te gebruiken. Het bedrijf deed dat ook zelf door bijvoorbeeld plastic koffielepels te vervangen door metalen.

Efficiënter inpakmateriaal

Q-lite bekeek met verscheidene leveranciers van inpakmaterialen de inpakmethodes. Hierna werden verschillende optimalisaties doorgevoerd. Zo worden grote full color displays voortaan niet meer in verschillende lagen bubble wrap, stretchfolie en tape ingepakt, maar wel met 1 laag zelfklevende folie van Moonen Packaging. Verder is Q-lite nog op zoek naar bio-based en gerecycleerde inpakmaterialen. Er werden al veel materialen getest, maar deze bleken tot op heden niet sterk genoeg te zijn.

Afvalvermindering leveranciers

Er is overleg geweest met de leveranciers die voor het meeste afval zorgen bij het aanleveren van producten. Bij verschillende van deze leveranciers werden bepaalde inpakmethodes veranderd. Q-lite zal dit gesprek ook nog voeren met andere leveranciers. Het is de bedoeling om met de leveranciers een ‘code of conduct’ op te stellen.

Verpakkingen hergebruiken

Q-lite hergebruikt voortaan zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal, zoals bubblewrap, opvulmateriaal en piepschuim. Wat het bedrijf niet kan hergebruiken, wordt gerecupereerd door een lokaal e-commerce bedrijf. Die manier van werken leidde tot drastisch minder restafval in de productie.

Trashwalk

Daarbovenop hield het bedrijf ook nog zogenoemde ‘trashwalks’. Een 20-tal personeelsleden van Q-lite stapten een uur lang door de straten van Baarle om samen zwerfafval op te ruimen. De gemeente Baarle-Hertog ondersteunde de acties door het zwerfafval te komen ophalen.

“Door een doelstelling te zetten, is het personeel geëngageerd geraakt en werd het verminderen van restafval een echte teamsport”, stelt Q-lite.

Q-lite gaat de komende tijd ook nog bekijken hoe het nog meer recycleerbare materialen kan gebruiken in zijn productie. Ook zal het bedrijf toestellen aan het einde van hun levensduur zelf demonteren, zodat het de onderdelen gesorteerd kan afvoeren.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer