Ravago Neste Arendonk Foto: Neste (Peter Buteijn)

Ravago en Neste plannen recyclagefabriek in Vlissingen

Neste Corporation - met hoofdzetel in Helsinki - en het Arendonkse Ravago maken plannen om een joint venture op te richten voor de bouw van een industriële installatie voor chemische recyclage van plastic afval in het Nederlandse Vlissingen. Deze installatie is ineens het startpunt van gezamenlijke wereldwijde activiteiten op het gebied van chemische recycling. Hiermee slaan Neste, 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel, hernieuwbare vliegtuigbrandstof en drop-in hernieuwbare grondstoffen en oplossingen voor de chemische industrie, en Ravago, 's werelds grootste distributeur en recycler van polymeren, de de handen in elkaar om chemische recycling te commercialiseren. De transactie wacht op goedkeuring van de regelgevende instanties.

 

Chemische of geavanceerde recyclage is gebaseerd op de thermochemische liquefactietechnologie van het in de VS gevestigde Alterra Energy, een innovatief bedrijf op het gebied van chemische recyclingtechnologie. Eind juli maakte Ravago bekend dat het een belang verwierf in het Amerikaanse plasticrecyclagebedrijf Alterra Energy.

Het strategische partnerschap tussen Ravago en Beste combineert de expertise van Ravago in de mechanische voorbereiding van plastic afval, de eigen liquefactietechnologie van Alterra Energy en de expertise van Neste in de verwerking van koolwaterstoffen. Neste en Ravago zijn van plan een eerste industriële installatie voor chemische recycling te bouwen in de North Sea Port van Vlissingen, met een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van ongeveer 55.000 ton gemengd plastic afval. Dat komt overeen met het plastic verpakkingsafval dat jaarlijks door ongeveer 1,7 miljoen EU-burgers* wordt geproduceerd. De langetermijnambitie van de partners is om de verwerkingscapaciteit op wereldschaal aanzienlijk te verhogen en de joint venture voortdurend uit te bouwen tot een wereldleider voor de chemische recycling van gemengd plastic afval.

“Wij zijn echt opgetogen over de voortgang van onze gezamenlijke projectwerkzaamheden. Door het vastleggen van de investeringslocatie en omvang zijn we weer een stap dichter bij de verwezenlijking van onze droom”, aldus Theo Roussis, ceo  van Ravago. “Samen met Neste beschikken we over de benodigde ingrediënten voor een succesvol recept om schaalbare oplossingen te creëren, waarbij we niet-recyclebare afvalstromen omzetten in waardevolle eindproducten.”

In 2019 hebben Neste en Ravago een gezamenlijk doel gesteld om in 2030 meer dan 200.000 ton gemengd plastic afval per jaar te kunnen verwerken. Sindsdien hebben de ondernemingen technologieën en de grondstoffenmarkt geëvalueerd en gezamenlijke business cases opgesteld om chemische recyclingcapaciteiten te ontwikkelen.