Afbeelding2 Foto Koen Fasseur

Recordjaar voor luxevastgoed: 296 miljoenenwoningen verkocht in de provincie

ANTWERPEN - Het Belgische luxevastgoed heeft een recordjaar achter de rug. Zo zijn er in 2021 maar liefst 1.247 huizen en 446 appartementen van meer dan een miljoen euro verkocht, of zo’n vier per dag. Dat is de helft meer (+49,6%) dan in het vorige recordjaar 2020. De luxemarkt is intussen goed voor een omzet van 2,2 miljard euro (+45%), zo leert een analyse van Hillewaere Vastgoed. "De hausse is onder andere te danken aan een lage rente en de inflatie, die investeerders er traditioneel toe aanzet om meer geld in vastgoed onder te brengen", vertelt Algemeen Directeur Bart Van Delm. "Daarnaast hebben de stijgende registratierechten ook voor een opvallende eindejaarssprint gezorgd."

Miljoenenwoningen zijn in trek, vooral in Vlaanderen. Daar is voor het eerst de historische kaap van duizend aankopen overschreden (854 huizen en 368 flats). Brussel (+48%) en Wallonië (+66%) tekenen ook opvallende verkoopcijfers op, al blijft de markt in het zuiden van het land nog steeds een stuk kleiner.

Bart Van Delm gidst ons door de cijfers. "Dat net in Vlaanderen het luxevastgoed door een historisch plafond is gebroken, hoeft niet te verrassen. Eerst en vooral is de regio economisch welvarend en weten we dat in tijden van inflatie heel wat vermogende Vlamingen een deel van hun kapitaal graag investeren in vastgoed. En dat omwille van de waardevastheid op lange termijn. Daarnaast zijn vele Vlamingen tijdens de coronacrisis op zoek gegaan naar meer ruimte en zijn de prijzen van alle woningen die dat comfort bieden gestegen. Hierdoor is ook het aanbod aan miljoenenwoningen beter op peil gebleven. Dat alles, in combinatie met een lage rente, blijkt een succesvolle cocktail te zijn."

 

Bron Hillewaere Vastgoed.

Bron Hillewaere Vastgoed.

Nieuwbouw wint aan populariteit  

De analyse van Hillewaere Vastgoed laat zien dat het hoofdzakelijk 45-plussers zijn die een woning van een miljoen euro of meer kopen. Dat hoeft niet te verbazen, aangezien deze groep al een zeker vermogen heeft opgebouwd, en soms al wat geërfd. Vaak gaat het om ondernemers en Belgen met een vrij beroep, zoals chirurgen of advocaten. Wat de luxeappartementen betreft, krijgen ze bij Hillewaere Vastgoed vooral een ouder publiek over de vloer. Velen onder hen ruilen graag hun villa in voor een luxueus appartement met hetzelfde comfort, maar met minder onderhoud en dicht bij winkels, horeca en medische hulp.

“Wat bij beide doelgroepen wel opvalt, is dat ze vooral op zoek zijn naar ruimte. Of het nu in een huis of een appartement is. Er moet voldoende ruimte zijn om comfortabel te leven. Ook dit is een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. Mensen zaten veel meer thuis en beseften dat het thuis ook goed kan zijn, maar dan wel in alle comfort.”

Ook jonge eigendommen en nieuwbouwwoningen kennen steeds meer succes. Huizenjagers lijken zich vandaag meer bewust van hun energiefactuur, waardoor ze zich sneller laten verleiden door een recent gebouwde woning.

Stevige groei in provincie Antwerpen

De meeste miljoenenwoningen werden in kustprovincie West-Vlaanderen verkocht, maar ook in de provincie Antwerpen boomt het luxevastgoed. In één jaar tijd is het aantal verkochte eigendommen boven het miljoen euro met ruim 44 procent gestegen, van 205 naar 296. Volgens Van Delm zal die positieve trend zich nog voortzetten.

“In de stad Antwerpen zagen we de voorbije jaren het aanbod van nieuwe en duurzame luxe appartementen toenemen. Dat trekt ook de aandacht van een vermogend publiek uit de groene rand van de stad. In plaats van een klassiek verblijf aan de kust, of zelfs als derde verblijf, zijn ze nu opvallend vaker geïnteresseerd in een comfortabele pied-à-terre in de Metropool, om het weekend in door te brengen, dichtbij cultuur, shopping en gastronomie. Daarnaast liggen ook de ‘klassieke’, duurdere gemeenten zoals Brasschaat, Kapellen, Schilde en Oud-Turnhout nog steeds goed in de markt. Door het kleinere aanbod ten opzichte van de grotere vraag, vinden de luxe eigendommen in die regio’s ook nog vlot de weg naar een nieuwe eigenaar.”

 

Bron Hillewaere Vastgoed.

Bron Hillewaere Vastgoed.

Nederlandse kopers

Maar ook onze noorderburen vinden steeds vaker hun weg naar het Antwerpse vastgoed omdat het in sommige regio’s in eigen land stilaan onbetaalbaar wordt. Zo zijn er villawijken in Meerle (Hoogstraten) en Meer (Hoogstraten) – op tien minuten van Breda – waar nog amper Vlamingen wonen. Oud-Turnhout is ook populair, vooral bij mensen uit Eindhoven en Tilburg. Andere gemeenten zoals Brasschaat en Schilde blijven op hun beurt toch meer succes boeken bij de Vlamingen. ​

“Er is sprake van een heel ander koopgedrag. In België nemen de huizenjagers voor dit type woningen relatief hun tijd omdat er geen stormloop op is, maar in Nederland is dat een ander verhaal. Daardoor wil een Nederlander ook hier snel zijn wanneer hij zijn zinnen heeft gezet op één van de miljoenenwoningen. Bovendien moet je in Nederland vaak een makelaar persoonlijk kennen om op zo’n exclusieve eigendom te kunnen bieden, iets wat hier niet meespeelt.”

We zien voor de miljoenenwoningen in Nederland sinds kort wel een stagnering en misschien zelfs een lichte daling, die te maken heeft met de economische situatie in het land. Het valt dus af te wachten welke invloed dit de komende maanden op onze vastgoedmarkt heeft op onze markt en of onze noorderburen hun weg blijven vinden naar de Antwerpse miljoeneneigendommen.