Regen in herfstvakantie zorgt voor volle meubelzaken en binnenspeeltuinen © BERT DE DEKEN

Regen in herfstvakantie zorgt voor volle meubelzaken en binnenspeeltuinen, Pakawi Park trekt 75 procent minder bezoekers

Als het – zoals de voorbije herfstvakantie – geen weer is om een hond door te jagen, komt er geen kat naar een dierentuin. Maar evenzeer geldt dat, als de regen alles uit de kast haalt, meubelverkopers hun tevredenheid niet onder stoelen of banken steken. Kortom de gevolgen van de voorbije stormachtige week laten zich merkbaar voelen in de kassa’s van de weersgevoelige neringdoeners. De ene telt zijn winst, de ander zijn verlies.

Alvast Jo Van Hove, zaakvoerder van de gekende meubelzaak Odrada in Balen wrijft zich stiekem in zijn handen wanneer hij ’s morgens de gordijnen openschuift en merkt dat de regen met bakken uit de lucht valt. “We zeggen altijd: regenweer is meubelweer”, lacht hij. “We voelen duidelijk het verschil. Als de mensen niet buiten kunnen gaan wandelen, komen ze hier tussen de meubelen wandelen. En kijken doet kopen. Ze nemen altijd wel iets mee, al is het maar een kussen. Soms kan dat tot het dubbele van de omzet betekenen.”

“We zijn ook op alles voorzien”, zegt Van Hove. “We hebben een cafetaria waar je naar de koers kunt kijken of de krant kunt lezen. Voor de kinderen hebben we een speelhoek. Zelfs toen het donderdag stormde, hebben we redelijk wat volk over de vloer gehad. Maar er mag ook wel een droge periode aankomen, anders worden de mensen wat kribbig.”

Jo Van Hove (midden) is zaakvoerder van de meubelzaak Odrada in Balen. — © Tommy Maes

75% minder

Als het geluk druppelt in Balen, regent de rampspoed tien kilometer verder in het Pakawi Park in Olmen. “Ik schat dat we bij slecht weer tot 75% minder volk trekken”, zucht Nancy Van Meensel, kassaverantwoordelijke van de dierentuin. “Normaal tellen we op een mooie herfstdag in de vakantie zo’n zes- tot zevenhonderd bezoekers, als het de ganse dag regent halen we er nog hoogstens honderd. Vooral gezinnen met kleine kinderen blijven weg. Terwijl volwassenen een paraplu meenemen en dan genieten van de extra rust. Als het regent én het is vakantie, is dat twee keer een domper. Het is alvast een serieuze streep door onze rekening.”

“De dieren vinden het niet erg als het regent”, weet Nancy nog te vertellen. “Ze zijn hier vrij om naar binnen of naar buiten te gaan. Bij slecht weer zijn er wel iets minder dieren te zien. We hebben wel een tropenhal die volledig overdekt is. Als het echt hard regent, raden we de mensen aan daar te gaan schuilen. Maar het is geen optie om te sluiten. Of er nu vijf of vijfduizend bezoekers zijn, de dieren moeten verzorgd worden en eten hebben.”

Circus Bruul in Geel moest deze herfstvakantie bezoekers weigeren. — © BERT DE DEKEN

Volzet

In de binnenspeeltuin Circus Bruul in Geel moet verantwoordelijke Thomas Peeters zijn keel hees schreeuwen om het gejoel van de honderden kinderen in zaal te overstemmen. ”Maar ik kan goed tegen de drukte”, lacht hij. “Ik hoor het lawaai niet meer. Kinderen zijn op zo’n dagen nog actiever dan normaal. Ze zijn erg blij dat ze niet thuis moeten binnenzitten.”

“Als het slecht weer is, is het bij ons altijd heel druk”, trapt Peeters een open deur in. “Op sommige dagen trekken we dan driedubbel zoveel volk en moeten we mensen weigeren omdat het gewoon vol zit. Ook vandaag zijn alle tafels volzet. We hebben zo’n vierhonderd tafels staan. Ik schat dat er nu toch zeker duizend man binnen zit. Er wordt dan ook goed geconsumeerd. Bij dit weer is dat vooral appelsap, Fristi en warme chocomelk. Met de voorraad drank die we normaal bestellen, zijn we deze week niet toegekomen.”

“Ik heb zo’n drukte erg graag”, zegt een glunderende Peeters nog. “In de zomer zijn het voor mij saaie dagen. Dan poets ik de hele zaak. Nu hebben we daar de tijd niet voor. Straks hebben ook nog eens negentien verjaardagsfeestjes.”

Bioscoopcomplex Studio Geel heeft naar eigen zeggen geen voor- of nadeel van het slechte weer. — © BERT DE DEKEN

Storm

Het Zilvermeer in Mol was deze week helemaal de dupe van het slechte weer. Op donderdag, toen ook storm Ciarán over onze contreien raasde, moest het provinciaal domein verplicht sluiten. “Maar vrijdag waren de gevallen takken al opgeruimd en waren we weer open”, vertelt directeur Igor Geubbelmans. “Maar ik schat dat er niet veel bezoekers waren. Als het slecht weer is, trekken niet veel ouders met hun kinderen naar een speeltuin in openlucht. Bij de collega’s van de Lilse Bergen, zal je allicht hetzelfde verhaal horen.”

“Het slechte weer is geen streep door onze rekening”, zegt Geubbelmans nog. “Sinds 1 oktober zijn we gratis toegankelijk. We hebben onze portie slecht weer al in juli gehad. We bieden ook geen alternatief. Een binnenspeeltuin is op dit moment niet onze ambitie.”

Slecht weer en goede films

“We hebben niet te klagen”, zegt ten slotte de filmzaaluitbaatster van Studio Geel. “Maar het weer is voor ons geen doorslaggevende factor. Ook de kwaliteit van de films speelt een grote rol. Met Wil, Het Smelt en de horrorfilm Five nights at Freddy’s zat dat ook goed. Slecht weer en goede films, met die combinatie zijn we gelukkig.”

“Maar in de zomer hebben we ook niet te klagen”, wil de zaaluitbaatster nog kwijt. “Als het goed weer is en we hebben een goede film, dan trekken we ook wel ‘ons volk’. Mijn ervaring is dat, als het lang goed weer blijft, mensen terug beginnen te komen. Als ze weten dat het de volgende dag slecht weer is, blijven ze thuis om nog even van het goede weer te genieten. Vandaag kun je ook honderdeneen dingen kiezen als het slecht weer is. Vroeger was film een van de weinige zaken die je dan kon doen. Maar nog eens: als je geen goede films hebt, zal slecht weer mensen niet naar de zaal brengen.”