Nieuws Kempen ReMoFlex maakt huizen in versneld tempo energiezuinig

ReMoFlex maakt huizen in versneld tempo energiezuinig

ReMoFlex maakt huizen in versneld tempo energiezuinig

remoflexVier organisaties hebben tijdens een bijeenkomst in Westerlo het consortium ReMoFlex boven de doopvont gehouden. Het gaat om B&R Bouwgroep (Arendonk) , Levuur, Thermad-Brink en de sociale huisvestingsmaatschappij De Ark (Turnhout). De bedoeling is om een gestandaardiseerd, efficiënt en bewonersvriendelijke renovatieconcept uit te werken dat woningen uit de jaren ’60-’80 tansformeert naar bijna energieneutraal.

Op basis van de behoeften van de bewoners en eigenaars staat een bouwteam in voor een snelle, efficiënte renovatie van rijwoningen. “Het is de bedoeling dat de woningen maximaal bewoond blijven”, aldus ReMoFlex. “Door prefabricatie en integratie van technieken in volledig afgewerkte voorzetwanden kan de overjaarse woning op enkele dagen worden getransformeerd worden tot een Bijna Energie Neutrale woning.

Energieverbruik terugdringen
Het project beoogt de grotere wijken met een uniforme architectuur zoals er in de jaren ’60, ’70 en ’80 veel werden gebouwd. De eigenaars van deze woningen staan nu voor de uitdaging om het energieverbruik naar betaalbare normen terug te dringen. De sociale huisvestingsmaatschappij De Ark uit Turnhout staat voor eenzelfde uitdaging. De maatschappij verhuurt honderden woningen uit deze periode. Vaak zijn er al gedeeltelijke renovaties uitgevoerd, maar daarbij is het isoleren van de volledige buitenschil soms achterwege moeten blijven. Die renovaties hebben een relatief hoge kostprijs, duren lang en gaan vaak gepaard met verhuizingen.

De B&R Bouwgroep zal het team coördineren en samen met Thermad-Brink een technisch type-lastenboek uitwerken dat na de testen in dit proefproject onder meer kan worden toegepast in vele sociale woonwijken. Monitoring voor en na de renovaties is voorzien zodat er een degelijke kosten-batenanalyse kan worden voorgelegd ten behoeve van toekomstige projecten op basis van het ReMoFlex-concept. Het project krijgt subsidies van het IWT.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer