pastorie1

Restaurant Pastorie bestaat 30 jaar en ziet toekomst verzekerd

KASTERLEE - De Pastorie in Lichtaart (Kasterlee), het Kempense mekka van de gastronomie, viert haar dertigste verjaardag met een feestmenu. Vanaf volgend jaar staat Wout Wens zijn ouders Carl Wens en Loes Van Beylen bij in de zaak. Een carrièreswitch, want Wout leerde voor autotechnieker.

Op 21 april 1992 deden chef-kok Carl Wens en gastvrouw Loes Van Beylen de deuren open van hun eigen restaurant. “Dat was eigenlijk onmiddellijk een schot in de roos”, vertelt Carl. “Critici en recensenten waren positief, we mogen nog steeds op mooie scores van Gault&Millau en Michelin rekenen. In de loop der jaren bouwden we een trouw cliënteel op. Tegelijk blijven we jonge mensen aantrekken.”

De klanten worden van 30 april tot 30 juni verwend met een feestmenu. “Mijn keuken is eerlijk, uitgepuurd en smaakvol”, zegt Carl. “De passie voor koken was er altijd. Ik heb nog geen drie dagen tegen mijn zin in de keuken gestaan. Een tijdlang was meer decoratie en minder diepgang een trend in de gastronomie. Als er vandaag een stuk vis op het menu staat, zie je die ook weer op je bord. Die eerlijke producten, dat is ook mijn sterkte.”

Verplicht vakantiewerk

De Pastorie heeft momenteel twaalf mensen in dienst. Dat team wordt begin volgend jaar aangevuld met de zoon des huizes. Een onverwachte wending. “Ik heb een bachelor autotechnieken gehaald en was me aan het specialiseren in verzekeringen”, vertelt Wout Wens. “Maar ik heb ook een paar zomers vakantiewerk gedaan in het restaurant. De eerste keer nog min of meer verplicht, maar nadien werd het echt plezant. Het is hard werken maar ook veel plezier maken.”

Na een half jaar in De Pastorie volgde Wout een jaar horeca in Koksijde via volwassenonderwijs. Momenteel doet hij stage in het vijfsterrenhotel The Dolder Grand in het Zwitserse Zurich, onder chef-kok Heiko Nieder. “De samenwerking met mijn ouders ging vlot tijdens dat half jaar. En nu kan ik werken met een mooi vooruitzicht, dat motiveert wel.”

Eigen draai

Op 1 januari 2023 stapt Wout mee in de zaak voor een half jaar. “In de tweede helft van volgend jaar gaan we De Pastorie verbouwen”, vertelt vader Carl. “Ondertussen openen we een pop-uprestaurant.” “Het zou niks voor mij zijn om het restaurant gewoon over te nemen en nog eens dertig jaar hetzelfde te doen”, vult Wout aan. “Ik wil er mijn eigen draai aan geven. Er komt een nieuw gedeelte aan het restaurant met meer ruimte voor beleving.”

Begin 2024 is De Pastorie dan helemaal klaar voor de toekomst. Zijn ouders hoeven geen schrik te hebben voor opnieuw een carrièreswitch, verzekert Wout. “Koken is een echte passie geworden, ik zie me niks anders meer doen dan dit.”

Het restaurant is gevestigd in een geklasseerd gebouw. — © RR