Robot serveert gerechten in restaurant Anders: “Bella maakt ons werk veel draaglijker”

KASTERLEE - Het restaurant Anders op de Markt in Kasterlee heeft er sinds deze week een bijzondere kelner bij. Een robot brengt voortaan de gerechten mee aan de tafels van de klanten. “De robot maakt ons werk een pak draaglijker en het is een extra attractie voor onze gasten”, zegt zaakvoerder Davy Daems.

Het nieuwe personeelslid van het restaurant van het restaurant Anders in het centrum van Kasterlee is nooit ziek of moe en moet nooit in quarantaine. Het gaat dan ook om een robot van Chinese makelij die luistert naar de werknaam Bella. De robot dook de voorbije maanden al op in andere restaurants in de provincie Antwerpen; maar is momenteel vrij uniek in de Kempen.

Past bij formule

Voor zaakvoerder Davy Daems van restaurant Anders is het zeker niet de bedoeling om met de nieuwe werkkracht personeel uit te sparen. Het is vooral de formule bij Anders die de aankoop van de robot rechtvaardigt. Bij Anders krijgen de gasten drie uur de tijd om onbeperkt te kiezen uit een zestigtal gerechten in tapas-vorm.

Gewicht

“Ons personeel en ik komen heel vaak aan tafel en ons concept is heel arbeidsintensief. We moeten tijdens een shift heel wat gewicht dragen om de gerechten af te leveren”, zegt Davy Daems. “De robot neemt letterlijk het gewicht uit onze armen en maakt ons werk een pak draaglijker. Voordien hoorden we een belletje uit de keuken en moesten we zelf de dienbladen met gerechten wegdoen. Met de robot Bella kunnen de medewerkers in de keuken de maaltijden op het apparaat zetten. Ze kunnen de robot met de gerechten naar de tafel of tafels van de klanten laten rijden. In een rit kan Bella vier tafels serveren. We moeten nog altijd zelf meewandelen om de dienbladen van de robot te halen en op de tafel te zetten.”

Vijftien uur

De robot ziet er uit als een grote poes en kan in totaal tot veertig kilo meenemen. Bella kan vijftien uur meedraaien met een volle batterij. Ze begroet zelfs de klanten en zingt ook het liedje Happy Birthday als een klant jarig is.

Attractie

Ook voor het personeel is de nieuwe collega een grote hulp bij het heen-en-weer lopen in het restaurant. “Toen ik hier begon te werken, had ik veel last van mijn pols. Ik moest zelfs een brace dragen, maar dat is nu wel verleden tijd”, legt werkneemster Shanti Govers uit Kasterlee uit, ook bekend van haar deelname aan het tv-programma De Kemping. “De robot is ook een extra attractie voor onze klanten.”

Afruimen

Restaurant Anders telde ongeveer 15.000 euro neer voor de robot, een investering die volgens de zaakvoerder verantwoord is. “In ons restaurant komen we tot acht keer aan tafel om de klanten te bedienen. In andere brasserieën is dat ongeveer drie keer. De robot helpt zeker om ons werk te verlichten”, vertelt Davy Daems. “We kunnen de robot ook gebruiken om de tafels mee in te dekken en om de tafels af te ruimen. Bella kan ook lege glazen vervoeren. Volle glazen aan tafel brengen, is te riskant. Dat doen we best nog altijd zelf.”