Nieuws Kempen Ronnie Leten opgenomen in Antwerpse Galerij der Prominenten

Ronnie Leten opgenomen in Antwerpse Galerij der Prominenten

Ronnie Leten opgenomen in Antwerpse Galerij der Prominenten

Ronnie LetenVanavond werd Ronnie Leten, CEO van Atlas Copco, opgenomen in de Galerij der Prominenten van Voka-Antwerpen-Waasland. Leten werd geboren in Beverlo maar woonde geruime tijd in Mol vooraleer hij beroepshalve naar Zweden vertrok.

Leten kreeg deze gouden plaat in de Galerij volgens gedelegeerd bestuurder Luc Luwel omdat hij als Vlaming een wereldreus als Atlas Copco leidt, “maar ook omdat Ronnie een voorbeeld is voor onze regio, omdat hij vanuit zijn positie in het buitenland als geen ander een klare kijk geeft op de zaken die hier in ons land soms beter kunnen.” Nog volgens Luwel krijgt hij deze ereplaat ook omdat hij binnen de organisatie van Voka – Kamer van Koophandel stof tot nadenken gaf rond de verankering van de industrie in onze regio.

Gouden driehoek
Ronnie Leten zelf vond het een zeer grote eer dat hij mag toetreden tot de lijst van de Antwerpse prominenten. Hij dankte in zijn wederwoord zeker het bedrijf waarvoor hij al dertig jaar werkt en het mogelijk maakte wat hij vandaag doet en nog steeds kan blijven doen. Hij nam de kans om een aantal ideeën te poneren over innovatie, productie en competitiviteit in België. “Ik noem deze combinatie de gouden driehoek. Je creëert namelijk geen blijvende innovatie zonder productie in je omgeving en je behoudt geen productie in een regio zonder competitiviteit. Zowel voor innovatie als productie heb je een duurzame, voortdurend verbeterende, competitieve maatschappij nodig. In de gouden driehoek zijn innovatie, productie en competitiviteit even belangrijk, maar op de competitiviteit wil ik even dieper ingaan. Innovatie vraagt competenties, vraagt vrijheid om zaken te mogen veranderen, innovatie vraagt ook om snelheid van uitvoering, kortom vraagt om goed werkend economisch systeem.”

Durven veranderen
Volgens Ronnie Leten kan onze regio op wereldvlak zeer competitief blijven mits we willen en durven veranderen. “We moeten ons durven aanpassen aan de nieuwe normen van de huidige competitiviteit. De veranderingen door globalisatie is lang nog niet teneinde. De digitale revolutie is bezig, zowel in ons privéleven als in de industriële wereld.”

Uber
Leten gaf het actuele voorbeeld van de internetonderneming Uber. “Daarom is het naar mijn mening ook zo belangrijk dat onze overheden kansen geven aan bedrijven en sectoren die verandering in hun DNA hebben. Zorg dat de bedrijven die welvaart brengen, competitief kunnen zijn. Neem het voorbeeld van de internettaxionderneming UBER. Zij gebruiken eigenlijk gewoon de middelen die al aanwezig zijn in de maatschappij, wat een verbetering is voor ons allemaal. Van A naar B vervoerd worden kost de maatschappij minder en maakt ons dus competitiever. De rol van de overheden bij dit soort transities is ervoor te zorgen dat de wetgeving geen belemmerende rol speelt en op die manier een vertragend effect heeft. Wanneer de belemmering er niet is, vindt de ondernemer zijn weg wel.” Zijn advies: “We better join and take a part.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Hoogstraten
Hoogstraten

Zero emissie tijdens het zware werk

Gebroeders Geens, het familiebedrijf achter Knikmops en Rollmops, stelt nu ook een elektrische kniklader voor. De zoektocht naar een geëlektrificeerde… Lees meer

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer