Bakkerij Zoette Compilatie

Ruim jaar na moord op bakkersvrouw Ilse start nieuwe bakkerij in pand: “We openen deze zaak met veel respect voor haar”

De inwoners van Wechelderzande (Lille) kunnen sinds zaterdag opnieuw vers brood en gebak gaan halen in een eigen dorpsbakkerij. Vincent Maes (32) uit Lille opende zijn gloednieuwe bakkerij Zoette, in het pand waar op 23 december 2022 de 54-jarige bakkersvrouw Ilse Michiels uit Tielen (Kasterlee) met geweld om het leven werd gebracht. “We openen deze bakkerij met enorm veel respect voor haar”, zegt Vincent Maes.

De bakkerszaak waar verkoopster Ilse Michiels (54) ruim een jaar geleden in de kelder gewelddadig om het leven werd gebracht, krijgt dan toch een nieuwe invulling. De handelszaak gehuurd door bakkerij Mariën stond geruime tijd leeg voor het onderzoek en ook de maanden nadien was er geen uitbater voor de bakkerij.

Daar kwam zaterdag verandering in. De gepassioneerde bakker-patissier Vincent Maes uit Lille startte in het pand aan Den Hert met zijn eigen bakkerij Zoette. “We openen de bakkerij met enorm veel respect voor Ilse. Ik heb gemerkt dat de mensen hier onlangs nog veel bloemen hebben neergelegd voor de graag geziene vrouw. Ik plaats in de winkel een lichtje om haar te herdenken”, vertelt Vincent Maes. “Maar de bewoners van Wechelderzande moeten voortaan niet meer over de brug rijden voor versgebakken brood en andere lekkernijen.”

Vincent Maes zorgt er met bakkerij Zoette weer voor dat inwoners van Wechelderzande in eigen dorp vers brood en gebak kunnen halen. — © Bart Van den Langenbergh

Kriebels

Vincent Maes krijgt voor de uitbating van zijn zaak enorm veel steun van zijn vrouw Louise Buersens. Samen hebben ze vier kinderen en beiden ook nog een voltijdse job. Vincent is momenteel nog leraar in het derde leerjaar van basisschool Mariagaarde in Westmalle en zijn vrouw is aan de slag in de zorgsector. Van kleinsaf is Vincent Maes al gepassioneerd door bakken. “Als 14-jarige knaap ging ik al helpen in het bakkersatelier van mijn toenmalige buurvrouw Els in de Eikenlaan in Lille. Daar heb ik de kriebels van het bakken echt te pakken gekregen”, legt Vincent Maes uit. “Later deed ik weekendwerk bij de toenmalige bakkerij Van Heuckelom in Lille en op amper 20-jarige leeftijd was ik al winkelverantwoordelijke bij Van Heuckelom in de Waterstraat in Geel. Nadien heb ik de stiel van patissier en het bakken van brood en pistolets verder geleerd bij de voormalige bakkerij Müller in de Kerkstraat in Lille.”

Bakkerij Zoette is gevestigd op Den Hert in Wechelderzande, in het pand van voormalige bakkerij Mariën. — © Bart Van den Langenbergh

Opknapbeurt

Vincent Maes besliste vooraleer een eigen zaak te starten toch om eerst zijn diploma voor leraar lager onderwijs te halen en aan de slag te gaan in het onderwijs. In februari 2019 zette hij dan toch de stap om met Zoette een eigen bakkerij in bijberoep op te starten, eerst in zijn eigen keuken en vanaf 2022 in een nieuw atelier achter zijn woning in de Veldstraat in Lille.

“Intussen keek ik uit naar een geschikt pand om een eigen bakkerij op te starten. Eind november vorig jaar kwamen we dan uit bij de leegstaande handelszaak in het centrum van Wechelderzande”, zegt de ondernemer-leraar. “Ik had sowieso al veel klanten uit Wechelderzande in mijn atelier in Lille. We hebben de winkel de voorbije weken opnieuw geschilderd en een opknapbeurt gegeven. Het is de bedoeling om de producten voor de bakkerij zo veel mogelijk te bakken in ons atelier in Lille. Op wat langere termijn willen we in Wechelderzande zelf gaan bakken.”

Naast een ruim assortiment van brood, pistolets, koffiekoeken, allerlei gebak en taarten is er bij bakkerij Zoette ook een assortiment aan charcuterie verkrijgbaar. “Ik verkoop immens veel chocomousse-taarten en ook onze rabarbercrumble is heel populair. Naast de steun van mijn vrouw en zus krijg ik in de winkel hulp van twee vaste werknemers. Het verkooppunt in de Veldstraat in Lille blijft ook bestaan”, garandeert Vincent Maes.

Bakkerij Zoette in Wechelderzande is op zaterdag en zondag open van 7 uur tot 14 uur en van maandag tot en met donderdag van 7 uur tot 17 uur.