Nieuws Kempen Schepencollege Beerse spreekt zich uit voor windmolens, beslissing minister moet nog komen

Schepencollege Beerse spreekt zich uit voor windmolens, beslissing minister moet nog komen

Schepencollege Beerse spreekt zich uit voor windmolens, beslissing minister moet nog komen

BEERSE – Het schepencollege van Beerse heeft een voorwaardelijk gunstig advies verleend voor de installatie van twee windturbines op het terrein van het bedrijf Wienerberger in Den Hout. Volgens het college heeft het bedrijf een mooi voorbereidend parcours afgelegd. Toch is er vanuit de buurt ook protest te horen.

Bakstenenfabrikant Wienerberger wil samen met energiemaatschappij Eneco twee windmolens installeren van 200 meter hoog in Den Hout in Beerse. De plannen veroorzaakten de voorbije maanden al behoorlijk wat commotie in de buurt. Het schepencollege zet nu het licht op groen voor de windturbines, maar wel met een aantal voorwaarden. Zo moet de slagschaduw in de zomermaanden herleid worden tot nul. De gemeente wil ook een comité met alle betrokken partijen om de werking van de windmolens te monitoren. Voorts moet er een rechtstreeks meldpunt bij Eneco komen. De gemeente vraagt verder nog dat Wienerberger en Eneco hun engagementen nakomen op het vlak van financiële participatie voor de burgers, korting op de energiefactuur en ondersteuning van renovatieprojecten.

Het schepencollege heeft integraal het advies van de omgevingsambtenaar gevolgd. “Het bedrijf Wienerberger heeft een prachtig info- en participatietraject doorlopen voor de bouw van de twee windmolens waarbij de buurt nauw betrokken werd. Alle normen stemmen overeen met de strikt wettelijke bepalingen”, zeggen burgemeester Bart Craane en schepen Hans Woestenborghs. “Aangezien niet ver van Seveso-bedrijven ligt, wordt een veiligheidsstudie aan de aanvraag toegevoegd om eventuele risico’s te onderzoeken.” De Vlaamse overheid moet zich binnenkort buigen over de vergunning. Het actiecomité wacht de beslissing van de bevoegde minister af.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.