Scholen sturen leerlingen naar de werkvloer

[caption id="attachment_12925" align="alignleft" width="300"]Leerkrachten van Kogeka (Geel) op bezoek bij Stubbe Metaalbewerking. Leerkrachten van Kogeka (Geel) op bezoek bij Stubbe Metaalbewerking.[/caption]

Dankzij de bemiddeling van Voka-KvK Kempen start in september een nieuw traject waarbij leerlingen van het Sint-Jozefinstituut in Geel en de VTST in Turnhout werkervaring kunnen opdoen in een aantal Kempense bedrijven. Het gaat onder meer over Renotec, Kaneka, Smet Group, REM-B, Stubbe metaalbewerking en LODA. “Op die manier bouwen we een nieuwe brug tussen school en bedrijf”, zegt Guido Evens, senior adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij Voka-Kempen.

“Recent hielden we een bevraging bij een 40-tal bedrijven en een 10-tal scholen”, vertelt Evens. “Hieruit leerden we dat er heel wat bezorgdheden zijn rond veiligheid, arbeidsmarktrijpheid, begeleiding en beschikbaarheid van studenten op de werkvloer, de algemene vorming en de te verwerven beroepscompetenties. Dankzij het op te starten werkervaringstraject kunnen studenten deze vaardigheden en competenties al aanleren op de werkvloer. Het traject is een mooie voorbereiding op het concept ‘duaal leren’ dat de Vlaamse overheid wil invoeren en waarbij studenten tot 60% van hun leertijd op de werkvloer zullen doorbrengen.”

Kwantitatieve kloof
“De vermeende kloof tussen arbeidswereld en onderwijs is vooral een kwantitatieve kloof”, zegt Leo Wens, directeur van de Vrije Technische Scholen van Turnhout. “Er studeren te weinig technisch gekwalificeerde jongeren af. Wij juichen daarom elk realistisch initiatief toe, om onderwijs en het bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen.” Bij Kogeka in Geel bevestigen ze dit graag. “We zijn overtuigd dat we onze leerlingen sterker maken door hen uitgebreider ervaring te laten opdoen in een reële arbeidsomgeving”, klinkt het bij de directie.

Ook de bedrijven geloven volop in het initiatief. “Door een actieve samenwerking met scholen vinden deze aansluiting bij de arbeidsmarkt en wordt de stap vanuit de school naar een job vanzelfsprekend”, besluit Pierre Stubbe, zaakvoerder van Stubbe Metaalbewerking in Beerse.