Sus Harzé HS Preventie Hilde Hanselaer en Sus Harzé

Schroothandelaar wordt preventieadviseur

De stap is kleiner dan het lijkt: Sus Harzé heeft zich omgeschoold tot preventieadviseur niveau II. Onder de naam HS Preventie geeft nu advies aan bedrijven over alles wat de 7 welzijnsdomeinen aanbelangt. "Als voormalig bedrijfsleider ben ik vertrouwd met de praktische implementatie van de theorie."

Het familiebedrijf Oude Metalen Harzé werd in 2017 verkocht aan Vanhees Metalen uit Mol en Lommel. Sus bleef nog een jaar actief in het bedrijf. "Mijn interesse in veiligheid, kwaliteit en welzijn komt verder uit mijn werk bij ons metaalrecyclagebedrijf. De omgeving leek er misschien hard en ruw, maar we waren zelf veel met veiligheid bezig. Ik implementeerde er ook een systeem rond iso-normen. We gingen zelfs nog een stapje verder richting Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Mijn vrouw Hilde (Hanselaer) legde zich hier op toe: intussen geeft zij al enkele jaren MVO-advies."

Basis uit familiebedrijf

Sus Harzé belandde terug op de schoolbanken om zich bij te scholen tot Preventieadviseur niveau II. "Ik had al bagage in alles wat veiligheid aanbelangt.  Als je al werkgever geweest bent met 12 mensen in dienst, dan kom je met alle aspecten van preventie in aanraking. In dit opzicht viel de omschakeling voor mij mee, omdat ik de basis al meegekregen heb."

Zaakvoerders van kleine bedrijven zijn vaak zelf intern preventieadviseur, bovenop alle andere taken en  verplichtingen. "Ik heb jarenlang in dezelfde situatie gezeten als hoofd van het familiebedrijf en ondervond de nood aan professionele ondersteuning. Als werkgever weet je wel niet altijd waar de mosterd te halen. Alleen al qua wetgeving bestaat de codex uit meer dan 700 bladzijden pure wettekst."

Alle sectoren

Sus ondersteunt nu voornamelijk kmo’s op het vlak van veiligheid en gezondheid op het werk, in de meest ruime zin. "Het is voor mij een nieuw hoofdstuk door de basis die we hebben, maar we richten ons niet alleen op onze eigen sector. Veel kmo's en bedrijven met minder dan 20 medewerkers komen soms in situaties waarvan ze denken: wat moeten we hier mee doen? Dan kan gaan van psychosociale aspecten zoals reïntegratie na langdurige ziekte, maar ook ergonomie voor kantoorwerk of werken op hoogte voor dakwerkers."