Nieuws Kempen SCK CEN en Sabca smelten samen in innovatief droneproject

SCK CEN en Sabca smelten samen in innovatief droneproject

SCK CEN en Sabca smelten samen in innovatief droneproject

Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN uit Mol en de Belgische luchtvaartspecialist Sabca ontwikkelden een innovatieve technologie om drones in te zetten voor radiologische metingen. De meetapparatuur werd zopas officieel aan de drone gekoppeld in aanwezigheid van Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken.

Drones zijn al even in opmars in het bedrijfsleven. Innovatieve dronetoepassingen ondersteunen de opvolging van graangewassen, inspectie van riolen en elektriciteitsnetwerken en het transport van kritieke medicijnen. Binnenkort mag ook de nucleaire sector op ondersteuning van het onbemande luchtvaarttuig rekenen.

Radioactieve besmetting opsporen

De drones zullen in kader van het bewakingsprogramma, ontmantelingsprojecten of noodplanning radiologische metingen uitvoeren, en dat zonder enige menselijke tussenkomst. “Dat betekent een belangrijke step-up in de stralingsbescherming”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN.

Ook minister Annelies Verlinden is opgetogen over de drones. “Dit project is het resultaat van een publiek-private samenwerking tussen SCK CEN en Sabca. De drones zullen in de eerste plaats preventief worden ingezet, om gebieden te onderzoeken op potentieel radioactieve besmetting. We bereiden ons daarnaast ook voor op mogelijke remediërende interventies. Dankzij de detector op de drone kunnen bij crisissituaties metingen worden uitgevoerd zonder menselijke tussenkomst, en worden de medewerkers dus maximaal beschermd.”

Realtime info

Het grote voordeel schuilt zich in de flexibiliteit. “Drones geven ons de gelegenheid om alle hoeken en kanten in kaart te brengen, die we bij handmatige metingen of helikoptermetingen niet kunnen bereiken. In tegenstelling tot traditionele meettechnieken stroomt die informatie trouwens ook binnen, wanneer de drone nog in de lucht hangt. Realitime informatie over meer precieze locaties dus”, klinkt het bij SCK CEN.

Het project wordt gedragen door de state-of-the-art dronetechnologie van de Belgische luchtvaartspecialist Sabca. “We zijn heel tevreden dat we onze technologie nu ook ten dienste van de nucleaire sector mogen stellen”, zegt Thibauld Jongen, CEO bij Sabca.

“Eerst stappen, dan lopen”

Beide projectpartners beklemtonen dat dit een demonstratieproject is, waarbij ze het gebruik van drones en de voordelen ervan willen aantonen. Ze zijn alvast overtuigd dat het de nucleaire sector in staat zal stellen om uitgebreide en nauwkeurige metingen uit te voeren. Die metingen zijn onmisbaar voor de karakterisatie en radiologische bewaking van nucleaire sites en hun omgeving. Worden drones dan de standaard? “Eerst stappen, dan lopen”, temperen de projectpartners de verwachtingen. “We moeten de technologie eerst verder op punt stellen, maar wie weet… Eenmaal verfijnd, zijn ze in de toekomst misschien niet meer weg te denken in het kader van bewakingsprogramma’s en ontmantelingsprojecten.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer