Foto Peter Baeten

SCK CEN gaat model voor nieuw type reactor bouwen tegen 2040

MOL - Dinsdag deed de kersverse directeur-generaal Peter Baeten zijn toekomstplan voor het SCK CEN uit de doeken. De komende jaren zal het onderzoekscentrum extra investeren in onder meer nucleaire innovatie.

Peter Baeten goot de ambities van SCK CEN in een nieuw strategisch plan: Exploring 2040. Baeten nam in november de fakkel over van voormalig directeur-generaal Eric van Walle.

LEES OOK. Peter Baeten wordt nieuwe directeur-generaal van SCK CEN

SCK CEN heeft de ambitie om tegen 2040 een demonstratiemodel van een nieuw type modulaire reactor te bouwen in Mol – een zogenaamde Small Modular Reactor (SMR). Dat type, een loodgekoelde reactor op basis van snelle neutronen, is een wereldprimeur.

De huidige Belgische kerncentrales die uit bedrijf zullen worden genomen, moeten dan weer ontmanteld worden. "We maken er onze opdracht van om Belgische spelers voor de binnen- en buitenlandse ontmantelingsmarkt klaar te stomen", zegt Baeten. "Dat doen we door onze kennis naar industriële toepassingen te vertalen en bedrijven in hun specialisatietraject van ontmantelingsprofessional te begeleiden."

Investeringen

Verder wil het centrum focussen op het beheer van kernafval en onderzoek naar kankerbestrijding. Het plan reserveert ook ruimte om bestaande infrastructuur te vernieuwen en uit te breiden met financiële steun van de overheid.

"Onze infrastructuur is ons onderscheidingsmerk. Daarmee hebben we geschiedenis geschreven en onze rol als nucleaire innovator kunnen spelen. We zullen daarin dan ook blijven investeren", aldus de nieuwe directeur-generaal.

SCK CEN in Mol behoort met ruim 850 medewerkers tot de grootste onderzoeksinstellingen van België.