Nieuws Kempen SCK grondlegger voor recyclageproject in bemande ruimtemissies

SCK grondlegger voor recyclageproject in bemande ruimtemissies

SCK grondlegger voor recyclageproject in bemande ruimtemissies

SCK_melissaIn het European Space Research and Technology Centre in Noordwijk (NL) werd begin deze maand de 25ste verjaardag gevierd van het MELiSSA-project. België is sterk vertegenwoordigd in dit uniek recyclageproject voor bemande ruimtemissies. Eén van de grondleggers van MELiSSA is het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol.

MELiSSA is een miniatuur life support systeem dat over enkele decennia bemande ruimtereizen naar Mars mogelijk moet maken. Het concept bestaat uit een reeks van aan elkaar gekoppelde bioreactoren waarin drinkwater, voedsel en zuurstof gerecycleerd wordt uit het afval en CO2 afkomstig van de astronauten. Het opzet: 100% van het geproduceerde afval recycleren.

Het Studiecentrum voor Kernenergie lag aan de basis van MELiSSA en speelt nog steeds een sleutelrol in dit project. Zo verricht het SCK•CEN onderzoek naar de gevolgen van kosmische straling en gewichtloosheid op de bacteriën die essentieel zijn voor de recyclage.

Onder de vleugels van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is MELiSSA de voorbije 25 jaar uitgegroeid tot een omvangrijk internationaal onderzoeksproject. Dankzij de steun van de federale overheid, de inbreng van verschillende onderzoeksinstellingen, universiteiten en industriële partners, geldt België als de voortrekker in de ontwikkeling van dit life support systeem.

In het komende decennium wil ESA dit systeem in realistische omstandigheden testen tijdens bemande vluchten in een baan om de maan. Daarnaast worden ook toepassingen op aarde onderzocht.

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer