Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol start een proefproject in Congo waarbij spirulina zal worden geteeld. Dat is een algensoort die rijk is aan essentiële vitaminen en mineralen. Doel is chronische ondervoeding bij kinderen te bestrijden. Het SCK bestudeert de algen al enkele jaren in het kader van ruimtevaartonderzoek.
De Molse onderzoeksinstelling sponsort sinds 2014 Ondernemers voor Ondernemers, een organisatie die een constructieve relatie wil opbouwen tussen ondernemers in het Noorden en het Zuiden. “In samenwerking met de NGO Congodorpen hebben we besloten ons eigen project op te starten”, aldus het SCK. In Congo lijdt 43% van alle kinderen jonger dan 5 aan chronische ondervoeding met als gevolg een hoge kindersterfte. Dit is vooral het geval in gebieden waar de bevolking een heel eentonig dieet heeft.
Makkelijk kweken
“Met ons project Inspiration willen we ondervoeding tegengaan in de regio Mooto en Bikoro via het produceren, testen en introduceren van spirulina. Deze algensoort is bijzonder geschikt als voedingssupplement. De eiwitconcentratie is 70% en ideaal bij een tekort aan proteïnen, wat typisch is in ontwikkelingslanden. Bovendien is spirulina vrij makkelijk te kweken”, aldus het SCK. “Het ontwikkelen van de lokale spirulinateelt moedigt ondernemerschap op kleine schaal aan en zorgt op die manier voor vooruitgang van de hele gemeenschap. Bovendien worden ook de vrouwen betrokken omdat zij sleutelfiguren zijn voor het integreren van spirulina in de dagelijkse bereiding van maaltijden.”
Om de teelt op grote schaal te kunnen bestuderen, is op het SCK een bassin met 1.000 liter water geïnstalleerd. De klimaatomstandigheden voor Congo zijn er nagebootst. In een eerste fase zal in Congo een testkweek bij 50 gezinnen worden opgezet en spirulina aan 300 kinderen als voedingssupplement worden aangeboden.