Serviceclubs Geel © Hans Otten

Serviceclubs schenken schooltje veertig fietsen

De stedelijke School voor Aangepast en Individueel Onderwijs (SAIO) in Geel heeft van de serviceclubs Kiwanis Iuvenes Geel en 51 Club Geel een veertigtal fietsen voor jongeren en twee elektrische tandems gekregen. Daarmee krijgen alle kinderen fietskansen.

Sinds alle serviceclubs van Geel enkele jaren geleden het gezamenlijke evenement Hart Voor Geel organiseerden, zijn de onderlinge contacten en banden heel nauw. “Het was Kiwanis Iuvenes dat na contact met SAIO op het idee voor deze actie was gekomen en daarbij onze hulp vroeg”, vertelt Erwin Van de Put van 51 Club Geel. “Daar zijn we heel graag op in gegaan. We hebben samen de nodige fondsen verzameld en zijn bij de lokale politie Geel-Laakdal-Meerhout een reeks gevonden, maar niet opgehaalde fietsen gaan uitkiezen. Die hebben we vervolgens laten herstellen bij het fietsenatelier van het OPZ (Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ) Geel.”

Het ging om een dertigtal opgehaalde fietsen, naast een tiental fietsen van de school zelf die een opknapbeurt kregen. De tweewielers zijn op maat van de leerlingen in deze basisschool voor buitengewoon onderwijs uitgekozen. “Maar we hadden nog geld over”, vertelt Kevin Vangenechten van Kiwanis Iuvenes Geel. “Daarom trakteren we alle kindjes deze carnavalsmiddag (vrijdag, red.) op frietjes en een fuif met fiets-dj. Maar dan hadden we nóg geld over. En op aangeven van SAIO hebben we dan twee tandems bij elkaar gezocht. Het zijn tweedehandse exemplaren die we bij de eigenaars in Zelzate en Sint-Niklaas zijn gaan ophalen. Toen ze hoorden welke bestemming hun fiets kreeg, waren zij heel opgetogen.”

Ook SAIO is erg blij met de geste. “Dit betekent voor ons echt heel veel”, zegt directeur Leen Wuyts van SAIO. “Veel kinderen komen met de bus naar school. Daardoor kunnen zij niet deelnemen aan fietslessen of fietsuitstapjes. Dat is voortaan wel mogelijk, zodat alle kinderen voldoende kansen krijgen om te fietsen.”