Sibelco-Dessel-Operations_drone_01

Sibelco in het rood door zwakte op Amerikaanse energiemarkt

DESSEL/MOL/LOMMEL – Het van oorsprong Kempense zandontginnings en -verwerkingsbedrijf Sibelco heeft in 2019 zijn grootste verlies ooit moeten verwerken. Oorzaak: de aanhoudende zwakte op de Amerikaanse energiemarkt. Het dividend blijft wel stabiel. Daarnaast zal CEO Jean-Luc Deleersnyder later dit jaar vertrekken.

 

Sibelco heeft vandaag wereldwijd 174 productiesites, verspreid over 31 landen en telt wereldwijd 10.000 werknemers, waarvan 300 in België. Het bedrijf ontstond eind 19de eeuw nadat bij het graven van het Kanaal Bocholt-Herentals bij Lommel, Dessel en Mol afzettingen van kwartszand waren ontdekt. Ook vandaag heeft Sibelco nog vestigingen in Lommel en Dessel. De hoofdzetel bevindt zich in Antwerpen. Hoewel Sibelco zelden de aandacht zoekt, is het een wereldleider in zand en mineralen. Het levert behalve fractioneerzand voor de ontginning van olie en gas ook zand en mineralen voor de productie van zonnepanelen, glas van smartphones, keramiektegels, verf, lijm, tandpasta en plasma-tv’s.

Dure fusie

Midden 2018 fuseerde de Belgische groep haar Amerikaanse dochter Unimin met het Amerikaanse genoteerde Fairmount Santrol, een specialist in de ontginning van zand voor de exploitatie van schaliegas. Sibelco bezit 65 procent van het nieuwe geheel, dat onder de naam Covia genoteerd staat op de New Yorkse beurs. Maar veel plezier heeft Sibelco nog niet gehad aan die operatie. Covia slikte in 2018 al een waardevermindering van 400 miljoen op zijn energietak en in 2019 bedroeg de waardevermindering bijna 1,4 miljard euro. Als verklaring wordt de zwakte aangehaald op de Noord-Amerikaanse energiemarkt. Er is een groot onevenwicht tussen de productiecapaciteit van de zandproducenten zoals Covia en de vraag. En dat drukt op de prijzen en de marges. De forse waardevermindering bij Covia duwde het nettoresultaat van Sibelco voor 672 miljoen euro in het rood, ruim vijf keer meer dan het jaar ervoor. Sibelco-woordvoerder Tim Weekes nuanceert: “Toen Unimin en Fairmount fuseerden, deed de Amerikaanse energiemarkt het goed en werd de waarde van Fairmount met bijna 1 miljard euro naar boven herzien. Zonder dat zouden de waardeverminderingen voor 2018 en 2019 veel lager zijn geweest.”

CEO geeft de fakkel door

Jean-Luc Deleersnyder, de CEO van Sibelco, zal trouwens het bedrijf verlaten. Het is nog niet bekend wat zijn toekomstplannen zijn. Deleersnyder was 14 jaar actief bij Sibelco, waarvan de zes laatste als CEO. Hij stapte in 2006 over van Umicore naar de Antwerpse mineralenreus.Hij werd er in 2010 algemeen directeur en volgde in 2014 de Amerikaan Kevin Crawford op als CEO. Deleersnyder blijft aan boord tot zijn opvolger aan de slag kan.